Габрово - 25 октомври 2014 г.

Проходът Шипка затворен, няма влакове, проходимо е към Севлиево, В. Търново и Трявна (обновена в 10:30 часа на 26.10.)

Габрово - 25 октомври 2014 г.

Информацията е предоставена от Община Габрово и отразява ситуацията към 10:30 часа на 26 октомври 2014 г.

Тежка остава обстановката в община Габрово в резултат на обилния и интензивен снеговалеж с висока плътност, придружен със силен вятър. Снежната покривка в централната градска част в сутринта на 26 октомври е 61 см. Към 10:30 ч. Община Габрово обяви, че без ток са над 80 населени места на територията на община Габрово. Екипи на Енерго-про продължат да отстраняват повредите.

В 14 часа на 25 октомври в община Габрово беше обявено бедствено положение, а по-късно бяха въведени и временни ограничения и забрани. 27 октомври (понеделник) ще бъде неучебен ден за училищата в Габрово.

Проходът Шипка е почистен от северната страна, но остава затворен за движение. От южната страна има навявания, които достигат 2 м. Видимостта е силно ограничена.

В града се почистват пътните артерии. Почистват се и главните пътища към селата, както и вътрешната селска мрежа. Проходими при зимни условия са пътищата към Севлиево, Велико Търново и Трявна. Пътят към курортен комплекс Узана се почиства. Преустановено е движението на влакове на територията на общината. Градският транспорт се движи със закъснение.

Мобилизирана е цялата налична снегопочистваща техника. Изключителен проблем създават големият брой паднали дървета, които забавят екипите. Ангажирани са допълнителни сили и средства за провеждане на неотложни аварийни дейности. Всички сигнали в града за паднали дървета и клони са отработени от екипите на Пожарна безопасност и защита на населението.

В късния следобед на 25 октомври бяха транспортирани до Габрово блокираните 45 човека на гара Съботковци.

Община Габрово апелира пешеходците да не излизат навън, ако не е крайно наложително.  При възникване на кризисна ситуация, може да бъде потърсена помощ на тел.112.

За 26 октомври НИМХ при БАН обяви жълт код за опасни явления на територията на област Габрово. Снеговалежите ще продължат и ще се образува нова снежна покривка – до 15 см.

Фотография: Георги Михайлов

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.