Организират безплатни прегледи при хематолог в Севлиево

Снимката е илюстративна. Pixabay

Д-р Доротея Тодориева, специалист „Клинична хематология“ от Клиниката по Хематология при УМБАЛ „Г. Странски“ – Плевен ще преглежда и консултира безплатно пациенти в Севлиево със съмнение за хематологично заболяване. Националната кампания „Попитайте хематолога“ ще посети града на 10 юни.

Според проучване 47% от анкетираните не знаят нищо за заболяванията на кръвта. Повече от половината споделят, че в последната година не са си правили изследвания на кръвта (пълна кръвна картина). Хората асоциират заболяванията на кръвта най-често с анемията и левкемията – споделят организаторите от Института за здравно образование.

Запитани към кого биха се обърнали, ако трябва да посетят хематолог, 84% от анкетираните отговарят, че биха питали личния си лекар. Затова кампанията е насочена най-вече към личните лекари. Личните лекари в Габрово, Севлиево и региона вече са информирани как  да включат пациентите си в програмата и вече има записани пациенти за консултацията на 10 юни.

Жители на Севлиево и региона, които имат съмнения за своето състояние, неуточнена хематологична диагноза, или са лежали с такава диагноза в хематологично или друго отделение, могат да научат от горещия телефон на кампанията 070010126 (на цената на градски разговор) начините за участие в безплатния преглед. Телефонната линия  е отворена всеки работен ден от 10 до 16 ч.

Кампанията се организира от Института за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: УМБАЛ „Г. Странски“ – Плевен, Клиника по хематология – ВМА, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив, УМБАЛ „Св. Марина“ Варна, РЗИ Габрово и Община Севлиево.