Почина първият демократично избран кмет на Габрово Иван Ненов

Иван Ненов

Почина Иван Ненов – първият демократично избран кмет на Габрово, съобщава в. „100 вести“.

Иван Ненов е роден на 29 април 1938 г. в Габрово. Той е един от наследниците на трикотажна фабрика „Бр. Иванови“ ООД, национализирана през 1947 г. Дипломиран физик е. Работи в продължение на 29 години в завод „Промишлена електроника“. Директор е на „Мехатроника“ ООД от 1989 г. до 1991 г.

Иван Ненов е кмет на Габрово от 1991 до 1995 г. От 1995 г. до 1999 г. е председател на Общински съвет – Габрово. Той е и един от основателите на партия „Всичко за Габрово“, от чиято листа е избран за общински съветник за периода 1999 г. – 2003 г.

В неговия кметски мандат е създадено и осветено знамето на града, поставен е географският център на България в местността Узана, завършени са Спортна зала „Орловец“ и блок „Дунав“. По времето на Иван Ненов Габрово става демонстративна зона за енергийна ефективност. Той създава клуб „Приятели на Белгия“ и е в основата на изградените партньорства на Габрово с белгийския град Аалст и швейцарския град Тун.

Поклонението ще се състои на  29 юни /събота/ от 11:00 часа в храм „Св. Троица“ – Габрово.

Поклон пред паметта му!

Източник: в. „100 вести“, Община Габрово

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.