Йордан Хаджиев. Източник: Дом на хумора и сатирата

Почина писателят и почетен гражданин на Габрово Йордан Хаджиев

Йордан Хаджиев. Източник: Дом на хумора и сатирата
Йордан Хаджиев. Източник: Дом на хумора и сатирата

Почина Йордан Хаджиев – почетен гражданин на Габрово, писател и юрист. Известен е с книгата “Характерни особености на габровския хумор”.

Йордан Хаджиев е роден на 23 август 1933 г. в село Бяла Черква, Великотърновско. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, работил е като адвокат и юрисконсулт. Творчеството му принадлежи към почти всички литературни жанрове и обхваща 12 книги с белетристика, монография на габровския хумор, сценарий на филма „Игра на любов“, както и 9 сборника, на които беше съставител и редактор.

Негови книги са награждавани с най-високото отличие на Съюза на българските писатели и са обявени многократно за „Книга на годината“. Романът му „Попътно“ е представен от българското посолство в Лондон. Сборникът му с разкази „Наоколо любов“ е преведен на турски език.

Провъзгласен е за почетен гражданин през 2014 г. от Общински съвет Габрово заради активна творческа дейност, издигане авторитета на габровската култура и по случай неговата 80-годишнина.

Йордан Хаджиев – голям приятел на Дома на хумора, веселяк, сладкодумец

По повод тъжната новина от Дома на хумора и сатирата публикуваха следното съобщение:

„И Йордан Хаджиев е поел по дългия път. Голям приятел, веселяк, сладкодумец, омайващ със словото си – около него винаги има любопитни, все умни и препатили, надали ухо да чуят спомените му или поредните му лакърдии, или пък да му доверят свое преживелица.

Не идваше често в Дома на хумора, последните години звънваше или ако срещнеше някого на „стъргалото”, почваше да пита и да попълва информационните си файлове.

Затова пък ние го канехме. Така на 24 ноември 2016 година той бе „живият” герой на нашата документална изложба „Личности и събития от историята на габровския хумор”. Събраха се близки и роднини, наследници на личностите, за които разказваше изложбата ни, и той се впускаше в хубави спомени. Мило и задушевно! Тогава се уговорихме да представим наскоро излязлата му споменна книга „По следите на думите”. Откликна – беше януари 2017, сняг до коляно, непроходими почти улици, а в Дома много приятели – наши, негови, на неговото слово. Никой не искаше да си тръгне: той – откровен до болка, публиката – почти готова за „бис”!

После правихме заедно вестник „Таласъм” – заедно, защото на Дома бе отредено достойно място. А когато излезе сборникът му с къси хумористични разкази „Искам си лъжата”, веднага я предложихме в музейното магазинче, за да достигне до повече туристи.
Ето, все светли са нашите съвместни мигове. Светли и весели, непременно заредени с неговата мъдрост и жизнелюбие. Ще ни липсва!

Сбогом, приятелю!“

ПОВЕЧЕ ЗА ТВОРЧЕСТВОТО НА ЙОРДАН ХАДЖИЕВ

Йордан Хаджиев посвети сборник на майските празници в Габрово

Йордан Хаджиев разкрива тайните на социалистическо и писателско Габрово

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.