Петър Тоцев

Бившият директор на музея в Габрово конструира слънчева фурна и слънчев радиатор

Петър Тоцев
Петър Тоцев. Снимка: Личен архив, Facebook

Бившият директор на Историческия музей в Габрово Петър Тоцев конструира слънчева фурна от кутии за обувки и слънчев радиатор от бирени кенчета, пише БНР.

Пенсионираният историк започнал да използва слънчевата енергия да готви и да се топли безплатно, след като открил информация за слънчевите фурни. Тези устройства са популярни в африканските страни.

Как се прави слънчева фурна?

Петър Тоцев използвал две кутии от обувки една в друга, за изолация – стиропор, вътрешната страна облепил с домакинско фолио, а дъното – с черна хартия. Слънчевата светлина се концентрира върху фурната с помощта на стъкло. Храната се приготвя в тъмен съд, който се слага в плик за печене. По думите на Тоцев храната, приготвена на слънце, е по-вкусна от изпечената на ток.

Слънчева фурна, изобретена от Петър Тоцев. Снимка: Личен архив, Facebook
Слънчева фурна, изобретена от Петър Тоцев. Снимка: Личен архив, Facebook

Как се прави слънчев радиатор?

Историкът от Габрово изобретил и слънчев радиатор от бурени кенчета. Отстранява се дъното, кенчетата се слагат едно в друго, като се залепят, боядисват се и с черен лак. За да стоят в редица, под и над кенчетата се поставя по една дървена летва с изрязани дупки, в които влизат кенчетата. Така конструираният радиатор се поставя във вътрешността на двоен прозорец. Като се нагрее, топлият въздух се издига нагоре, загрява прозореца и създава топлинна преграда.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.