Панихида на гроба на Тотю Иванов © Община Габрово

Изселниците от село Тодорчета с панихида на гроба на Тотю Иванов в памет на българските революционери

Панихида на гроба на Тотю Иванов © Община Габрово
Панихида на гроба на Тотю Иванов © Община Габрово

Изселниците от долината на река Паничарка и Борущица се събраха по традиция на гроба на революционера Тотю Иванов край с. Тодорчета, за да почетат паметта на героите, загинали за свободата на България.

Отец Христо Червенски от Габровското архиерейско наместничество отслужи панихида в памет на героите на гроба на габровския революционер в присъствието на жителите на село Тодорчета.

Панихида на гроба на Тотю Иванов © Община Габрово
Панихида на гроба на Тотю Иванов © Община Габрово

След потушаването на Априлското въстание подвойводата на Габровската чета Тотю Иванов достига до с. Тодорчета, Топлешка община. Предаден, след малко сражение, той е убит. Ето какво още научаваме от книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от д-р Константин Вапцов“:

Отрязана и набодена на прът, главата му е донесена на 28 май (1876 г.) в Габрово и изложена на показ на пазарния площад при часовниковата кула. На другия ден е заровена край р. Синкевица, откъдето през нощта е извадена от баба Драгулица и погребана в гробищата при църквата „Успение Богородично”. Според приписка в богослужебна книга на 5 юли 1876 г. главата на Т. Иванов е опята без тяло.

Тотю Иванов

Тотю Иванов (ок. 1848 г., Габрово – 28 май 1876 г., с. Тодорчета, Габровско) е търговец и участник в националноосвободителните борби. Член е на възобновеното през 1871 г. габровско читалище (основано декември 1861 г.). Един от младежите в Габрово, посветени от В. Левски в намеренията да създаде комитетска мрежа при първото му идване през зимата на 1869 г. Сред дейците на габровския комитет е и Тотю Иванов, който се включва в приготовлението и реализацията на въстанието от април-май 1876 г. На 30 април с. г. заедно с Цанко Дюстабанов, Хр. Конкилев, Еким Цанков, Пенчо Постомпиров и Димитър Видинлиев участва в последното заседание на комитета в м. Михалевото край Габрово. Избран в щаба на Габровската чета с войвода Ц. Дюстабанов, определен e за подвойвода на отделението, което потегля към Батошево през Дебел дял и Гъбене.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.