Родолюбци отслужиха панихида на гроба на революционера Тотю Иванов (СНИМКИ)

Панихида на гроба на подвойводата на Габровската чета от 1876 г. Тотю Иванов, 2019 © Александър Иванов

По традиция свещеници и служители от Архиерейско наместничество в Габрово отслужиха панихида на гроба на подвойводата на Габровската чета от 1876 г. Тотю Иванов Хаджидосев. Отец Христо Червенски  направи водосвет за здраве пред параклиса „Света Троица“, носещ името на едноименната местност над селото – разказва за родолюбивото събитие Тодорка Мирчева, кметски наместник на Кметско наместничество Зелено дърво:

Панихида на гроба на подвойводата на Габровската чета от 1876 г. Тотю Иванов, 2019 © Александър Иванов

В панихидата участваха още туристи от дружество „Узана“, хора от бившите села Топлеш, Делижеци, Спасета, гости от Франция, за втора поредна година – и четници от тревненското дружество „Традиция“. Почетен караул дадоха Христо Митев, Калин Бонев, Христо Милев, Цветан Цанев.  На събитието присъстваха кметове и кметски наместници от Габровско, свързани пряко с историята на Априлското въстание.

Панихида на гроба на подвойводата на Габровската чета от 1876 г. Тотю Иванов, 2019 © Александър Иванов

„В годините назад покойният художник Стефан Драголов, живял в село Тодорчета, подема инициатива за запазване на историята в родния му край, като събира снимков материал и разкази от старите хора. Поставя началото на землячески срещи с историческа насоченост. Преди да си отиде от този наш мирен свят, художникът, с типичното ведро чувство на приказване, ни завеща да съхраним тази традиция: „Да се помни, за да не се повтаря! Да се помни, за да не се забравя усилието на хората, създавали българското село!“ Днес неговото семейство, заедно с родолюбиви наследници на изселници от Топлешка община, начело с всеотдайния  Христо Лалев Митев, подкрепени от съмишленици, продължават завещанието“ – споделя Тодорка Мирчева.

Бел. ред. В статията са използвани снимки на фотографа Александър Иванов от Казанлък, който има роднини от село Топлеш. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Припомняме ви, че тази пролет габровци трасираха пътеката до лобното място на подвойводата на четата на Цанко Дюстабанов – Тотю Иванов. Мястото се намира край село Тодорчета. Вижте повече тук.

След разпръскването на четата на Дюстабанов през пролетта на 1876 г., Тотю Иванов се скита няколко дни из Балкана, успява да достигне до с. Тодорчета, Топлешка община. Предаден, води малко сражение, но е убит на 28 май 1876 г. Повече за самия подвойвода четете тук.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.