Бедствено положение в Габрово - 26 октомври 2014

Отвориха прохода Шипка, бедственото положение остава, 27 октомври е неучебен (обновена в 19 часа)

Бедствено положение в Габрово - 26 октомври 2014Информацията е предоставена от Община Габрово и отразява ситуацията към 19:00 часа на 26 октомври 2014 г.

ИЗВЪНРЕДНО! Габрово търси помощ от държавата за справяне със снежното бедствие

От над 35 часа в община Габрово вали непрекъснат и обилен сняг. Бедственото положение не се отменя. Височината на снежната покривка в градската част достига 70 см, а във високата част на общината надминава 100 см.

От вчера (25 октомври) много габровски села останаха без ток, днес по данни на „Енерго Про“ без ток бяха 60 села, а последната информация към 19 часа е за над 30 села без електрозахранване. В 14 часа на 25 октомври в община Габрово беше обявено бедствено положение, а по-късно бяха въведени и временни ограничения и забрани.

Общински пътнически транспорт се движи по разписание по вътрешните градски  линии, без участъка Недевци – Лютаци, където има паднали дървета. Нормално, при зимни условия, е движението на автобусите в посока Габрово – Севлиево, Габрово – Трявна и Габрово – Дряново – В. Търново. Автобусите за София се движат по разписание. Считано от 16:00 часа се изпълняват разписанията за движение на автобусите в посока селата на общината. Справка за движението на междуселищните автобуси гражданите могат да получат на тел. 066 80 55 66 – автогара.

Движението през прохода Шипка е възстановено. Проходът е проходим при зимни условия. Продължава снеговалежът, видимостта е силно ограничена. Пътят за к.к. Узана е заснежен и проходим при зимни условия. Видимостта е ограничена до 50 м.  Температурата на въздуха  е минус 3°С.

Проходими при зимни условия са участъците Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново.

Продължават да не се движат влаковете между гарите Царева ливада – Габрово поради липса на напрежение в контактната мрежа. Няма движение на влаковете и по линия №4 – Г. Оряховица-В. Търново-Царева ливада- Трявна- Дъбово.

Преустановяват се учебните занятия в училищата на 27.10.2014 г. Детските градини и ясли ще работят. Създава се организация по почистване и обезопасяване на подстъпите към тях. На ръководствата им е напомнено да осигурят минерална и трапезна вода за готвене и пиене.

Снегът е мокър, с висока плътност и причинява масово пречупване на дървесна маса. Стотици са падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа. Духа умерен до силен северен вятър. Влажността на въздуха е 96%.  Регистрираната температура на въздуха в центъра на града от общинската МТО станция  е 0°С.

Мобилизирана е цялата налична снегопочистваща техника. Ангажирани са допълнителни сили и средства за провеждане на неотложни аварийни дейности. Почистват се с приоритет главните пътища към селата, но поради динамичната обстановка и постоянния снеговалеж, има непроходими райони. Основните пътни артерии в града са проходими, с приоритет е пътят към МБАЛ „Тота Венкова“.

На 27 октомври към досегашните екипи, организирани от Общината, ще се присъединят и десет екипа с участие на частни фирми, които ще режат и извозват падналите клони.

Община Габрово призовава гражданите да бъдат внимателни при придвижването си във и извън рамките на града. С повишено внимание да става преминаването под отрупани със сняг дървета и стрехи на жилищни сгради. Има опасност от счупване на клони и свличане на големи маси сняг, която ще се увеличи в следващите дни, с очакваното увеличаване на температурите.

Прогноза:

Днес ще бъде предимно облачно, ще продължат преваляванията от сняг в Предбалкана. Очакваната нова снежна покривка е до 15 см. Ще духа слаб до умерен северен вятър. Очаквана мин. температура около минус 4°С, максимална температура утре около 4°С.

На телефоните на ОбщСС няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, породена от усложнената зимна обстановка можете да потърсите помощ на тел.112.

ВНИМАНИЕ!

1. Водачите да не паркират автомобилите си по начин, пречещ на движението на тролейбусния транспорт, както и на снегопочистващата и сметосъбиращата техника. С особена важност това се отнася за крайните спирки (местата за обръщане на автобусите).

2. Община Габрово напомня някои от задълженията и отговорностите на своите граждани, ръководители, собственици на фирми, наематели или ползватели на търговски обекти, ателиета за услуги, кооперации, държавни учреждения, учебни заведения, детски градини и обществени организации, съгласно разпоредбите на Наредба №1 за чистотата в Габровска Община, а именно:

Съгласно чл. 2 и чл.19 – „Да почистват редовно:

1. Прилежащите тротоари от сградите, а там където няма такива – по дължината на обектите и на ширина 2 м от тях;

2. Дворовете и входовете около обектите;

3. През зимния сезон терените по т.1 и т.2 да се почистват от сняг и ледени висулки от сградите.“

Съгласно чл.15 „Поддържането на чистотата на местата за паркиране на лични и обществени превозни средства е задължение на собствениците им и на експлоатиращите паркингите фирми, предприятия и организации.

Съгласно чл. 24 т. 7, т. 8 и т. 9 „Забранява се:

  • Хвърлянето в кофите и контейнерите за смет на горива и избухливи вещества, горящи и неизгасени отпадъци, твърди и обемисти предмети, строителни материали, течности, стружки и др., които могат да повредят сметосъбиращите машини и съдовете за смет;
  • Изхвърлянето на битовите отпадъци извън контейнерите и съдовете за смет и препълването им.

Фотография: Добромир Валачев

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.