Няма доказан случай на коронавирус в област Габрово, в болницата е настанен италианец с грипоподобни симптоми

До момента на територията на област Габрово няма доказан случай на пациент с коронавирусна инфекция. В инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е настанен гражданин на Република Италия с грипоподобни симптоми. Взети са проби за изследване, очакват се резултатите до два дни.

Това стана ясно от заседание на Съвета за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово, което се проведе на 27 февруари в Областна администрация Габрово.

След обсъждане на ситуацията в страната и областта, Съветът за медицинско осигуряване при бедствие, аварии и катастрофи към РЗИ – Габрово дава следните препоръки:

 1. Всички граждани, които пристигат от Китай, Макао, Тайван, Хонг Конг и Италия и са с грипоподобни оплаквания и симптоми като висока температура, кашлица, ставно – мускулни болки и отпадналост и затруднено дишане, да се обърнат по телефона към личните си лекари, а не да отиват на място в техните кабинети или спешна или неотложна помощ. Това се налага във връзка с предпазване от разпространение на вируса сред други пациенти и обслужващия медицински персонал.
 2. Всички, които са се завърнали от горепосочените страни и нямат никакви оплаквания, също следва да информират своя личен лекар незабавно. Същите остават на 14-дневна доброволна домашна карантина.
 3. Всички останали пациенти, които не са завръщащи се от засегнатите от вируса страни, посещават личните си лекари с цел уточняване на здравния им статус.
 4. Препоръчва се през следващите седмици до затихване на разпространението на вируса в световен мащаб да се ограничат посещенията на места, където има струпване на големи групи от хора, особено на закрито.

От Пресцентъра на Областна администрация напомнят най-лесните предпазни мерки против разпространение на коронавируса:

 • Често миене на ръцете
 • Избягвайте докосването на вашата уста/нос/очи
 • Избягвайте хора около вас, които са със симптоми на грип
 • Потърсете ранна медицинска помощ при развитие на симптоми
 • Покривайте устата и носа си при кашляне или кихане
 • Информирайте вашия лекар за вашите пътувания
 • Не тръгвайте на път, ако имате температура или кашлица

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Габрово Daily обобщи полезната информация, която трябва да знаете за новия коронавирус по данни от Министерство на здравеопазването – как се разпространява, какви са симптомите, как да предотвратим инфекция, кой може да бъде изследван и др. Четете повече тук.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.