Петранка Колева, автор на "Априловски свод". Снимка: Личен архив

Напусна ни Петранка Колева – редактор в БАН, бивш директор на Априловската гимназия

На 29 януари 2019 г. в София почина литературоведът и дългогодишен редактор в „Българска енциклопедия“ при БАН Петранка Колева. Габровката е известна с приноса си към историята и културното наследство на Габрово и България като редактор на енциклопедичните трудове „Априловски свод“, „Кирило-Методиевска енциклопедия“, „Енциклопедия България“. Носител е на орден „Кирил и Методий”, I-ва степен.

Поклонението пред тленните й останки ще се състои на 2 февруари тази година от 11:30 ч. в ритуалната зала на Централните софийски гробища. Мир на праха и на духа й!

Припомняме, че през 2017 г. почина и съпругът на Петранка Колева, също габровец – известният литературовед и журналист Петко Тотев.

Петранка Колева – от директор на Априловската гимназия до автор на енциклопедия за габровското образование

Петранка Колева е родена на 12 септември 1932 г. в Габрово. През 1950 г. завършва Априловската гимназия, а през 1954 г. български език и литература в Софийския университет. Започва учителската си практика във Вечерното средно училище през 1954 г., като едновременно с това е учител и в Априловска гимназия. През 1959-1963 г. е зам.-директор, а през 1963-1967 г. е директор на гимназията. Премества се в София, където през 1967-1972 г. учителства в Седмо средно  училище.

В периода 1972-1988 г. e редактор, завеждащ отдел и зам.-главен редактор в научноинформационния център „Българска енциклопедия“ на БАН. През същия период е автор и редактор на националната 7-томна „Енциклопедия България“ (1978- 1996). Един от авторите и редакторите на 4-томната „Кирило-Методиевска енциклопедия“ (1985-2003). Две години (2000-2002 г.) е литературовед в Института по литература при БАН.

През 2009 г. под нейното съставителство е издадена от БАН енциклопедичната книга „Априловски свод“. Сборникът съдържа статии за благодетелите и развитието на Габровското училище, за Габровската мъжка гимназия, за Габровската държавна Априловска гимназия, за  учители и възпитаници, спомоществователи, организации и обществени структури със значение за просперитета им.

Габрово Daily и „Габрово – живият град“ изказват своята дълбока признателност към Петранка Колева, която прие статии от „Априловски свод“ да бъдат популяризирани и в Онлайн енциклопедия Габрово Gabrovowiki, за да стигне полезната историческа информация до повече хора.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.