Над 2200 подписа срещу спирането на влакове, област Габрово е най-засегната от решението на БДЖ

ЖП гара ГабровоНад 2200 души от Габрово и региона са подкрепили до момента подписката срещу спирането на някои пътнически влакове, съобщиха за Габрово Daily от Регионалния съвет на КНСБ – Габрово. Подписката е инициирана от Синдиката на железничарите в България (СЖБ) към КНСБ  и е национална. Събраните подписи ще се внесат в транспортната комисия към Народното събрание.

Област Габрово е най-засегната от всички региони, тъй като тук най-много влакове ще преустановят движение. Общо в страната на този етап е взето решение изцяло 38 пътнически влака да спрат и частично да се съкрати маршрута на 10. Това обаче е първата крачка, защото се предвижда спирането на още 90 влака от началото на февруари.

От синдиката уточняват, че от 12 януари на територията на област Габрово ще бъдат спрени общо 16 пътнически влака. Десет от тях се движат в участъка Габрово – Царева Ливада, а шест от Горна Оряховица за Плачковци. Информацията е от официалната интернет страница на БДЖ. Железниците аргументират спирането с нерентабилност на съответните влакове и механизъм за компенсация на недостига на 40 млн. лв.  държавна субсидия.

Ръководствата на СЖБ и КНСБ изпратиха писмо до Националното сдружение на общините в Република България с апел за съдействие. Според синдикалистите спирането на влаковете ще доведе не само до съкращаване на над 1000 човека персонал на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД, но и ще рефлектира негативно  върху населението, потребител на този вид транспорт.

В понеделник КНСБ започва спешни срещи с централната и местна власт и обществеността в региона. Предвиждат се също преговори на национално ниво с ръководството на БДЖ и властимащите институции за запазване на социалната функция на железниците.

Желаещите да се включат в подписката могат да го направят до края на тази седмица (18 януари) на ЖП гара Габрово и в Регионалния съвет на КНСБ  в Габрово на ул. „Брянска“ 30, ет. 10, ст. 1. Към 12 януари събраните подписи в област Габрово са над 2600.