Мощите на чудотвореца св. Ефрем – на Тодоровден в Габрово

Икона на свети Ефрем Нови

Икона на свети Ефрем Нови

Икона на свети Ефрем Нови и частица от светите му мощи ще бъдат изложени само за ден в църквата „Успение Богородично“ в Габрово на 16 март, Тодоровден. Посрещането на иконата и поклонението ще започнат в 9:00 часа. В 17:00 часа пред иконата с мощите на свети Ефрем Нови ще бъде отслужен молебен за здраве и душевно спасение на християните.

От 17:30 ч. в храм „Успение Богородично“ ще бъдат представени и две книги за светеца – “Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови” и детската “Светецът светкавица”. Техен автор е журналистът и водещ на новините на телевизия „Европа“ Ангел Бончев.

Свети Ефрем Нови е роден в гръцкия град Трикала през 1384 г. 14-годишен бяга оттам, за да не го направят мюсюлманин. Озовава се пред портите на манастира „Благовещение“ в днешния град Неа Макри, където остава 27 години. Тогава обаче е заловен от турците и измъчван 8 месеца и половина. Умира обесен на дърво с главата надолу, със забита в корема факла. Мощите му са открити от монахиня Макария след 524 години забвение през 1950 г. Паметта му се почита на 5 май. Гърците наричат Ефрем Нови светец-светкавица, защото светкавично отговаря на просбите на призоваващите го.

Ангел Бончев е инициатор за идването на чудотворните мощи в Габрово. От 7 години се занимава с православна християнска тематика. Досега има три документални филма – „Чудотворецът свети Нектарий“, „Светият град – Асеновград“, „Светителят хирург“. Скоро трябва да се появи и филмът му за свети Ефрем „Светецът светкавица“. Автор е и на още една детска книга на православна тема – „Свети Лука Доктора“.