Учителката Мариана Пенчева спечели наградата „Жена на десетилетието“

Мариана Пенчева получава приза "Жена на десетилетието" от Тити Папазов © Woman.bg

Мариана Пенчева получава приза „Жена на десетилетието“ от Тити Папазов © Woman.bg

Учителката Мариана Пенчева спечели наградата „Жена на десетилетието“ на Woman.bg в категория „Майките, които ни вдъхновяват“. Вдъхновяващият й пример е спасяването на децата от закритото училище в дряновското село Гостилица през 2013 г. Габрово Daily писа за номинацията й по време на онлайн гласуването за наградите.

На специална церемония в София тя получи приза от Тити Папазов, който емоционално напомни, че всяка майка е победител. В нейната категория бяха номинирани лица от тв екрана като Ирина Тенчева и Юлияна Дончева, както и филмовият режисьор и сценарист Лиза Боева.

Каузата на Мариана – да спаси децата от затвореното училище в село Гостилица

Мариана отглежда 9 бедни българчета от проблемни семейства, които приема за свои деца. Историята на нейната кауза започва през 2013 г., когато затварят училището и пансионът в дряновското село Гостилица, в което тогава децата учат и живеят. В благородното начинание ѝ помагат близки, приятели, колеги. „По онова време много хора ме мислеха за луда, щом се решавам на такава постъпка”, връща се в спомените си благодетелката. Помага й и нейното семейство. Приятели събират дрехи и обувки за децата, колеги плащат сметките на голямото домакинство за ток, вода или телефон, дори непознати пращат храна.

Мариана Пенчева на церемонията за наградите "Жена на десетилетието" © Woman.bg

Мариана Пенчева на церемонията за наградите „Жена на десетилетието“ © Woman.bg

В момента Мариана живее и работи като училищен психолог във Велико Търново. Децата й учат в гимназията по туризъм в Търново и мечтаят да си отворят ресторант с домашно приготвена храна. Мечтата на Мариана Пенчева е да заживее с децата в къща в близко до града село, където да имат градинка. Децата пък мечтаят да отглеждат кон, след като се запалили по ездата по време на възрожденско училище.

Мариана Пенчева: Да върнеш вярата в доброто придава смисъл на нещата

„На прекрасна церемония, сред успели и вдъхновяващи личности, статуетката беше присъдена именно на нас, което много ме трогна и развълнува. Но също… мога да кажа, че моята най-голяма награда е, че децата растат, успяват и ме радват всеки ден, че ви има всички вас, на които мога да разчитам и които вярват и помагат за нашата кауза. Благодаря за огромната подкрепа, за обичта и човеколюбието ви. Когато знаеш, че си вдъхновяващ пример, че можеш да бъдеш положителната промяна в нечий живот, че връщаш у хората вярата в доброто, това придава смисъл на нещата и ми дава надежда, че бъдещето на всички ни ще бъде светло”, вярва вдъхновителката Мариана Пенчева.

Ако искате да представим Вас и Вашите постижения в рубриката ни „ГабровциТЕ“ или познавате успешен габровец, пишете ни на editor@gabrovodaily.info. Най-големите и достойните постижения ще получат шанс за номиниране за следващите отличия „Габровец на годината 2019“ на Габрово Daily и „Бъдещност за Габрово“.