Обсерваторията кани да наблюдаваме малък парад на планетите в небето над Габрово

Малък парад на планетите. Източник: Обсерватория и планетариум Габрово

Малък парад на планетите. Източник: Обсерватория и планетариум Габрово

Габровската астрономическа обсерватория организира наблюдение за всички, желаещи да се полюбуват на космическата атракция „малък парад на планетите“. Поканата е за най-ранобудните габровци – при ясно време наблюдението ще се случи след 5:00 ч. сутринта на 8 март 2018 г., съобщават от Община Габрово.

Парадът на планетите може да се наблюдава и с невъоръжено око, но от габровската обсерватория канят всички ранобудни любители на астрономията да се присъединят към тях.

„Малък парад на планетите“ в небето над Габрово

В ранните утринни часове, преди изгрева на Слънцето, ще се наблюдават три ярки планети – Сатурн, Марс и Юпитер, видимо подредени в една права линия. В това явление няма нищо мистично, известно е като „малък парад на планетите“. За да бъде астрономическият спектакъл още по-впечатляващ, в продължение на няколко дни между планетите ще се придвижва и намаляващата Луна.

Как да разпознаем планетите?

Сатурн, със своя величествен пръстен, прилича на ярка жълтеникава звезда и се наблюдава в съзвездието Стрелец. Марс се различава лесно със своя оранжево-червен блясък в съзвездие Змиеносец, а най-голямата планета – Юпитер – е в съзвездието Везни.