Открито е огнище на ку-треска в Севлиевско и Габровско

Сравнително голямо огнище с повече от 20 положителни случаи на ку треска има в две севлиевски и едно габровско село. Това стана ясно на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб от думите на проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

Става дума за ветеринарни лекари и персонал на две кравеферми и една овцеферма. С PCR-тестове е доказана ку-треска при 14 случая вчера. Огнището е в селата Крамолин и Ловнидол в община Севлиево и село Съботковци в община Габрово.

Тъй като ку-треската предизвиква симптоми, подобни на коронавирусната инфекция, с висока температура на болния, първоначално хората са били тествани за коронавирус.

Ку-треската е професионално заболяване на персонала в животновъдните обекти, земеделските производители и лабораториите, споделят от Българската агенция по безопасност на храните. Инфекцията е забелязана при голямо разнообразие от други домашни животни, включително кучета, котки, зайци, коне, прасета, камили, биволи, гризачи и някои птици, които могат да предадат инфекцията на хората, без да показват признаци на заболяване. Причинява се от бактерията Coxiella burnetii.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.