„Купувам българско“ в Габрово: Предложиха фермерски пазари и местно браншово обединение

Дискусия в Габрово в рамките на инициативата „Вкусът на България“ (кампания „Купувам българско“ на БНТ2)

Дискусия в Габрово в рамките на инициативата „Вкусът на България“ (кампания „Купувам българско“ на БНТ2) © Община Габрово

Фермерски пазари в Габрово и местно браншово обединение са сред предложенията на участниците в дискусия, проведена в Габрово, съобщават от местната общинска администрация. Събитието беше в рамките на инициативата „Вкусът на България“, която е част от кампанията „Купувам българско“ на БНТ2.

Производители и потребители: Нужни са нормативни промени

В дискусията в Габрово участваха представители на местни производителни, на туристическия бизнес и на институции. Производителите апелираха към нормативни промени, които ще скъсят дистанцията между тях и потребителите, ще стимулират развитието им и ще бъдат в полза на ефективния контрол върху продукцията. От своя страна потребителите, в лицето на представители на обекти за хранене и настаняване, алармираха, че е труден и нормативно сложен прекият им достъп до производителите.

Таня Христова предложи местно браншово обединение

Кметът на Габрово Таня Христова поздрави организаторите за родолюбивата и изключително полезна за развитието на местната икономика инициатива. Таня Христова предложи да бъде създадено местно браншово обединение, чрез което решенията на проблемите ще бъдат в ръцете на местната общност. Според нея дискусиите по темата в Габрово трябва да продължат, тъй като предложенията и инициативите от тези срещи могат да бъдат изключително полезни за региона.

По време на срещата бяха представени характерни за територията на общината производства на хранителни продукти, както и един от традиционните местни специалитети – габровският щирник.

ПОВЕЧЕ ЗА КАМПАНИЯТА НА БНТ2

Габрово се включва в националната кампания на БНТ2 „Купувам българско“

Дискусията, проведена в Габрово, ще бъде излъчена в понеделник – 29 май 2017 г. от 18:25 часа по БНТ2.