Търсят се кръводарители за семейство от Габрово със сериозни изгаряния

Кръводаряване. Снимката е илюстративна. Pixabay

Търсят се кръводарители за семейство от Габрово, настанено снощи в УМБАЛ „Медика Русе“ със сериозни изгаряния. Четиримата пациенти са пострадали след битов инцидент, при който е избухнала газова бутилка. От лечебното заведение съобщават, че при тях са настанени момче и момиче – на 17 и 20 години, както и техните баба и дядо, които са съответно на 70 и 73- годишна възраст.

Желаещите могат да дарят кръв за габровците в центровете за даряване на кръв в Русе, Габрово и Велико Търново. Кръвната група не е от значение.

Семейството е било транспортирано с линейки от Габрово. Всички пострадали са с изгаряния между 30 и 40 % и инхалация на пушечни газове.

„Изгарянията са дълбоки. Локализирани основно по лицето, ръцете и долните крайници“, коментира проф. Огнян Хаджийски, началник на Отделението по пластично – възстановителна хирургия на УМБАЛ „Медика Русе“. Той уточни, че трима от пациентите са на командно дишане. Състоянието на двамата младежи се оценява като тежко, а на възрастните – критично, предвид това, че те имат и редица придружаващи заболявания. В лечението на пациентите се е включил целият екип на Отделението по пластично-възстановителна хирургия и екипът на Реанимационно отделение, водени от проф. Огнян Хаджийски.

Днес е била извършена хирургична обработка на изгарянията и са преценени пораженията, предизвикани от огъня. Утре предстои извършване на свободни кожни пластики на двамата млади пациенти, а в следващите дни на възрастните.

Освен пострадалото семейство от Габрово, в УМБАЛ „Медика Русе“ се лекуват още двама пациенти със сериозни изгаряния, причинени след инцидент с газова бутилка. Единият от тях е със 70 % изгаряния, станало преди 15 дни, а другия е с 40 % изгаряния. Преминали са и още няколко пациенти с изгаряния след инцидент с газови бутилки, които са били лекувани амбулаторно.