Областна комисия реши: Всички домашни прасета в област Габрово трябва да бъдат изколени

Свине. Снимката е илюстративна. Pixabay

На заседание от 23 август 2019 г. Областната епизоотична комисия е решила всички домашни прасета в област Габрово да бъдат изколени заради усложнената епизоотична ситуация в България с болестта африканска чума по свинете. Това съобщи на сайта си Община Габрово на 4 септември 2019 г.

Според комисията всички обекти тип „заден двор” в областта представляват висок епизоотичен риск за разпространение на заболяването.

Кметовете на населените места в област Габрово трябва да поставят информацията за изколването на прасетата на видно място във всяко кметство и одобрените списъци за компенсации на собствениците на задни дворове.

Ще продължат съвместните проверки с МВР, местната власт и представители на Областна дирекция „Земеделие” на свиневъдни обекти, нерегистрирани по реда на Закона за ветеринарно медицинската дейност. Ще има засилени проверки от страна на пътна полиция за нерегламентиран превоз на живи животни.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.