Запиши се за участие в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника Шипка

Състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата на Шипка ©  Областна администрация Габрово

Състезание по изкачване на стълбите към Паметника на свободата на Шипка

Ако сте на възраст между 10 и 17 години, може да се запишете за участие в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на свободата на Шипка. То ще се проведе на 25 август 2018 г и е част от проявите на Национално честване „Шипченска епопея“ 2018, съобщават от Областна администрация Габрово.

Заявките продължават да се приемат до 27 юли 2018 г. в регионалните управления по образованието в цялата страна или на електронен адрес: rio_gabrovo@yahoo.com с копие до Областна администрация – Габрово на електронен адрес: v_georgieva@gb.government.bg.

Състезанието се провежда за седма поредна година и неговата идея е по атрактивен начин да се съхранява историческата памет за поколенията.  В това състезание няма победители и победени, защото всеки е щастлив и удовлетворен, когато е проявил своя силен дух и покорил върха.

По традиция след надпреварата всички участници се включват в открит урок по история, който през настоящата година ще бъде на Шипка, при зимната войнишка землянка и командния пункт на генерал Столетов, а къде е това – ще разберат всички, включили се в състезанието.

Регламент на състезанието

Състезанието се провежда в две възрастови категории: 5-8 клас и 9-12 клас, за момичета и момчета. Регламентът е, както следва:

  • Регистрация на участниците – 9:00 – 09:30 ч. в деня на събитието 25 август 2018 г;
  • Представяне на документ за предсъстезателен медицински преглед по образец, съгласно Приложение №5 към чл.7, ал.5 от Наредба № 8/01.04.2005г.;
  • Старт – 09.30 ч. – изходна позиция: подножието на стълбите;
  • Финал – след изкачване на стълбите от всички участници;
  • Награждаване на първите трима класирали се, в съответната възрастова група / според времето за преодоляване на дистанцията/