Идея: Заселват бесарабски българи в обезлюдените села, най-много са в Габровско

Габрово © Община Габрово

100 000 българи от нашите исторически общности в Украйна, Молдова и Западните покрайнини да бъдат привлечени в България, като държавата им предостави ремонтирани къщи в обезлюдени села. Къщите обаче трябва да са на разстояние не повече от 50 км от голям град. Идеята е на председателя на КНСБ Пламен Димитров и беше представена от него пред бизнеса и правителството по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество, пише „24 часа“.

Най-много обезлюдени села в страната има в областите Габрово и Велико Търново. По данни на НСИ към 31 декември 2015 г. 61 са селата в област Габрово без жители и 115 – с жители под 10 души.

По думите на Димитров завръщането на поне 50 000 българи в следващите 5 години ще струва на държавата 300-400 млн. лв., но ще осигури нужната работна ръка за бизнеса. Държавата трябва да изкупи къщи в обезлюдени села и да ги ремонтира, а бизнесът да осигури транспорта от населеното място до своето производство.

Бизнесът ще трябва да направи и проучване за нуждите от работни места в отделните населени места у нас. Общините ще трябва да проучат наличните свободни жилища на своята територия.

В момента бизнесът се нуждае от 150 000 души. До 5 години нуждата от работници ще стигне до половин милион, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев

От „24 часа“ припомнят, че през 1982 г. е създадена първата програма за изкуствено привличане на заселници, наречена „Република на младостта“. Идеята тогава е да се съживи района на Странджа и Сакар.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.