Нови 10-20 см сняг, за днес е обявен жълт код за вятър и поледици в област Габрово

Зима в Габрово © Фотограф: Стоян Братованов

Зима в Габрово © Фотограф: Стоян Братованов

Жълт код за вятър, снеговалежи и поледици е обявен за 23 февруари 2019 г. в област Габрово от НИМХ. Времето в Габрово е облачно, вали слаб сняг, температурата на въздуха е минус 7 градуса, а влажността – 88%.

Новата снежна покривка в градската част на Габрово е 10 см, по високите части на общината – 15-20 см.

Вижте повече за зимната обстановка в Габрово по информация от Община Габрово:

Пътна обстановка

Пътищата в община Габрово са проходими при зимни условия, за почистването им работят близо 40 машини.

На прохода Шипка температурата е минус 11 градуса, пътната настилка е почистена и обработена, снежната покривка е 20 см. Остава в сила забраната за движение на МПС с обща маса над 12 тона.

Пътят към курортен комплекс Узана е почистен,  снежната покривка там е около 20 см, температурата е минус 14 градуса. Вали слаб сняг, духа силен вятър, който образува навявания. Видимостта е ограничена поради мъгла.

Обществени услуги

Градските и междуградски автобусни линии на Общински пътнически транспорт са покрити. Няма населени места без електроснабдяване.

Основните дейности относно транспорт, водоснабдяване, снабдяване на населението с хранителни и други основни стоки сe изпълняват в рамките на нормалната дейност.

Прогноза за времето

До обяд ще има валежи от сняг, които в комбинация със силния североизточен вятър (скорост 14-19 м/сек и пориви около 24 м/сек), главно в планинските райони, ще създават условия за виелици и навявания. Очаква се образуване на неравномерна снежна покривка 5-10 см, по планинските проходи и повече. През деня ще е студено.