Да надскочиш себе си или разказ за добротворчеството с щастлив край

Баба Станка. Снимка: "Габровски майки даряват надежда"

Баба Станка. Снимка: „Габровски майки даряват надежда“

Това е историята на баба Станка, която живее втори живот благодарение на добрината и упоритостта на доброволци от Габрово.

През декември 2018 г. доброволци от фейсбук групата „Габровски майки даряват надежда“ посетиха самотни възрастни хора в Габрово, както от Габрово Daily вече писахме. Чрез кампания габровските майки събраха средства, за да закупят и да дарят на възрастните хранителни продукти от първа необходимост и санитарни принадлежности. Тогава доброволците се запознават с баба Станка и нейната тежка съдба.

„Беше 20 декември 2018 г. и ни оставаше последен адрес, на който ние, доброволците, трябваше да занесем пакети с хранителни продукти от благотворителната ни акция“ – започва разказа си Павлина Крумова, инициатор на „Габровски майки даряват надежда“.  „Адресът беше на бул. „Никола Вапцаров“ в Габрово.  Отначало не открихме мястото и помолихме хора да ни упътят. Къщата беше като къща на призраци – неизмазана, стара. Подминали сме я, защото сме мислили, че не е обитавана. Като ни видя жената, почна да плаче. Облечена с няколко ката дрехи, с шапка на главата. Сложихме я да седне. Разказа ни потресаващи неща как е бита от съседи, как е ограбвана пенсията й и дървата й за огрев. Всички доброволци се гледахме един друг и не можехме да повярваме къде сме попаднали и какво се случва. Успокоихме жената, поговорихме още“ – продължава разказа Павлина.

И това е началото на един разказ за добротворчеството и как група доброволци могат да помогнат на човек в нужда. След сигнал до местните институции, следва проверка. „Констатирали са същото, каквото и ние видяхме. И оттук насетне се започна дългият път на доброволците, общината, държавата и на всички останали хора, които повярваха в идеята, че тази жена трябва да бъде изведена оттам“ – разказва Павлина Крумова.

Баба Станка е изведена от институциите и настанена временно на друго място в Габрово. Тогава доброволците започват да работят по нова цел – да настанят възрастната жена в старчески дом. В началото на 2019 г. идва и щастливият край – баба Станка е настанена в дом за стари хора в град Априлци.

„Тя живее втори живот там, спокойна за старините си“, споделя Павлина. „Досега не съм чувала доброволци в Габрово да успеят заедно с държавата да помогнат на една самотна жена. Това е постижение на волята, духа и доброволчеството“ – уверена е Павлина Крумова. Ето какво още сподели тя за Габрово Daily:

Как разбрахте за баба Станка и я включихте в акцията си в помощ на самотни възрастни хора?

За баба Станка разбрахме от други възрастни хора. Получихме адреса на баба Станка написан на листче. Казаха ни, че живее в крайна бедност и безизходица. В рамките на нашата благотворителна кампания Социалният патронаж и близки на възрастните ни предоставиха общо 7 адреса, на които да посетим възрастни и самотни хора от Габрово.

Разкажи повече каква е историята на баба Станка?

Баба Станка е от Елховския край. С нейните братя и сестра идват в Габрово, за да търсят работа. По онова време там не е имало много какво да се работи, а са разбрали, че в Габрово има много заводи и спокойно могат да се препитават. И баба Станка започва да работи в габровските заводи, въпреки че е с тежка луксация – увреждане на ставите, което затруднява и нормалното ходене. В един момент тя решава да се прибере в нейното елховско село. При инцидент обаче къщата й се запалва и не остава нищо от нея, само една градина за обработване. И баба Станка решава пак да се върне в Габрово – по това време обаче братята й са вече починали, сестра й е много болна, и баба Станка няма къде да живее. И тя почва немила-недрага да се скита по мизерни квартири.

Какво впечатли и трогна теб и останалите доброволци в историята и положението на баба Станка, за да решите да й помогнете?

Какво ме впечатли ли?! Ние, доброволците, не бяхме впечатлени, а потресени какво видяхме. Меко казано, и куче да вържеш, не би живяло при тези условия – без баня, без тоалетна, стаичка 2 на 2 метра. Тя имаше и още една стаичка. Там си складираше дърва, ползваше я и за хладилник, защото нямаше такъв. Когато видя нас, доброволците, да се качваме с чантите с храна, тя се разтрепера и разплака, все едно видя единственото си спасение. Тя буквално ми легна в скута, като малко дете, разрева се и каза: „Моля ви, помогнете ми, не издържам, ще умра тук, искам да умра спокойно в старчески дом“. Аз все още имам живи родители, тя е на възрастта на татко. Всеки един син или дъщеря, ако беше на наше място, и той щеше да реагира по този начин и да действа бързо и да впрегне и даде най-доброто от себе си. Това ще го запомня за цял живот – да лежи в скута ми една възрастна жена и да плаче безпомощно като дете, това е покъртително.

Говорихте ли с баба Станка след настаняването й в дома за стари хора, какво ти сподели?

След като баба Станка беше настанена на сигурно място първоначално в Габрово, всяка вечер я посещавахме в стаята й. Всички доброволци бяхме на смени. До мен в този момент бяха впрегнали усилия много хора – пазарувахме и й носехме топла храна всеки ден. Баба Станка ни повтаряше, че не може да повярва, че има толкова добри хора, които преобърнаха живота й към добро. Беше наплашена, притесняваше се от всеки шум, от всичко. С течение на времето жената се успокои и започна да се усмихва. Най-изненадана беше, когато я почетохме за рождения й ден. Детенце, син на наша доброволка, беше нарисувало картичка и сложило вътре 10 лв. от касичката си. Това беше един от най-силните моменти, които ще помня. Жената се почувства специална. Каза, че никога през живота си не е имала такъв рожден ден и не е била толкова почитана и уважавана.

Баба Станка в дома за стари хора. Снимка: "Габровски майки даряват надежда"

Баба Станка в дома за стари хора. Снимка: „Габровски майки даряват надежда“

Когато й съобщихме, че има настанителна заповед в старчески дом в град Априлци, имах чувството, че на жената ще й стане лошо от притеснение, такова вълнение и радост беше. На 19 февруари отново група от доброволци я закара в дома в Априлци. „Мили хора, вие ми дадохте втори шанс в живота, за да го изживея до старини“, каза ни баба Станка и допълни: „Никога няма да забравя усилията, търпението, доброто, което сътворихте всички – Бог да ви благослови. Аз съм добре в Априлци, грижат се за мен, има медицинско обслужване, много хубава храна и вече и приятели си имам“.

За мен лично, като организатор на групата от габровски майки това е едно от най-големите ни постижения. Победа на доброто и добротворчеството, победа на духа, победа и удовлетворение, че спасихме един човешки живот.

Виждали ли сте се с баба Станка след настаняването й, как се чувства оттогава тя?

Посетихме баба Станка в Априлци в началото на март месец. Баба Станка ни очакваше с нетърпение, бях я предупредила от предния ден да очаква гости. Жената сподели, че започва да се чувства все по-добре, намерила си е и приятелки, с които си споделят нелеките житейски съдби. Баба Станка ни призна, че много й харесва в дома, чувства се сигурна и по-уверена за старините си. Персоналът на дома обгрижва всеки един от тях, храната е прекрасна, каза ни още тя.

„Тази сутрин ни гощаваха с мекици, а на обед – риба с картофи. Много хубаво готвят, отдавна не бях яла толкова вкусни неща“ – разказа ми баба Станка. „Другия път ми донесете книги да чета, нека да има и малко любовни“ – допълни тя със засрамен поглед, много се смяхме с нея на това.

Усмивката на една изстрадала душа стопли всички нас, които бяхме отишли на гости. Разделихме се с обещанието следващия път да я изведем на разходка в града, да й занесем книги и повече позитивизъм. Още на изпроводяк тя стисна ръцете ни и каза: „Благодаря на всички, заради които в момента живея втори живот – Бог да ви благослови“. Благословията на баба Станка беше нашата награда.

Припомняме ви, че през декември 2018 г. Павлина Крумова стана и един от първите 10 носители на отличието „Габровец на годината“, инициирано от Габрово Daily, общността „Бъдещност за Габрово“ и Момчил Цонев.