Институциите: Има проблеми с чистотата в Габрово. Голяма част от ромите не са в града

Община ГабровоИма затруднения с обезпечаването на чистотата в Габрово. Екипите са намалени, 30% от работещите липсват. Това съобщи кметът на Габрово Таня Христова по време на извънредна пресконференция тази сутрин. Голяма част от ромите не са в Габрово, каза още Таня Христова.

Община Габрово не разполага с конкретни цифри каква част от ромите са напуснали Габрово. Няма проблеми в други общински дейности извън чистотата. Основно хора от ромски произход са наети в общинско предприятие „Благоустрояване“, което се занимава с поддържане на чистотата и озеленяването в Габрово. Ако не се върнат работещите, ще търсим нови работници, които да заемат местата, които са освободени – допълни Христова.

Георги Маринов, РУО Габрово: Отсъстват 100 ученици и 38 деца в детски градини

От началото на протестите в Габрово деца от ромски произход са спрели да ходят на училище. „За последните два дни статистиката показва, че има увеличение на броя на учениците, които отсъстват, с близо 100 ученици, които отсъстват и близо 38 деца в детските градини”, коментира в петък пред Нова телевизия Георги Маринов – началник на Регионалното управление на образованието. На въпрос за отсъстващите ромски деца от училища и детски градини, днес Таня Христова коментира, че няма по-различни данни от обявените в петък. „Работим за това ситуацията да се успокои, търсим решение на кризата и вярвам, че няма да стигнем до момента, в който децата да останат извън образователните институции“ – каза още кметът на Габрово.

„Амалипе“: Голяма част от ромските семейства временно напуснаха Габрово, а вече втори ден почти няма ромски деца в училищата

„Три четвърти от ромските семейства в момента не са в Габрово“, заяви на 13 април Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“. Ето какво още посочиха от „Амалипе“ на сайта си:

„Полицаи са посъветвали тези, които имат роднини в други градове, да ги посетят за известно време. Дори и без този съвет, мнозина вече го направиха след погромите в сряда и четвъртък. Големият страх е за децата – това, че са станали свидетели на нападенията и не искат да преживеят ужаса отново. В една от къщите, нападнати още през първата вечер е имало дете. Виждайки го, нападателите са се оттеглили, разказват роднини на детето.

Само няколко роми са били на работа в „чистотата” в петък и проблемът с чистотата в града се задълбочава.“