Габровска котка се появи и в побратимения швейцарски град Тун

Габровска котка в град Тун

Габровска котка в град Тун © Община Габрово

Зелена габровска котка се появи и в побратимения на Габрово град в Швейцария Тун, съобщават от Община Габрово. При откриването на арт инсталацията присъства и кметът на Габрово Таня Христова.

Арт инсталацията е дело на ръководителя на Предприятието по озеленяване в Тун и неговите колеги, а поводът е 20-годишнината от партньорството между Габрово и Тун.

Припомняме, че в руския град Митищи има скулптурна композиция на габровска котка, а на ул. „Брянска“ в нашия град – цяло зелено котешко семейство.

На 16 юни 2017 година, с официална церемония на брега на тунското езеро, в присъствието на кметовете на двата побратимени града, към семейството на габровските котки се присъедини и Габи. Тя тежи около 1,5 т, изработена е от солидна метална конструкция, в която са засадени 3 800 стръка различни флорални видове. За поддържане на зелената й осанка в тялото й е вградена и система за напояване, а за разлика от габровските си посестрими Габи все още има опашка.

На церемонията по откриването, съвсем тематично, се изявиха солистите на мюзикъла „Котките“, който това лято, в продължение на около месец, ще се играе на специално изградена сцена на брега на тунското езеро.

Таня Христова в Тун за откриването на статуя на габровската котка

Таня Христова в Тун за откриването на статуя на габровската котка © Община Габрово

Таня Христова за котката в Тун: Пазете я много и непременно я обичайте, защото тя ще е вашето огледало!

В обръщението си към гостите, които присъстваха на събитието, кметът на Габрово Таня Христова каза:

„Скъпи приятели от Тун,

Сигурно повечето от вас си мислят, че знаят какво е нужно на една котка. Ако е истинска – чаша топло мляко и любящ стопанин. Aко е зелена – добри атмосферни условия, регулярно слънце  и навременен дъжд.

Искам да ви кажа обаче, от позицията на стопанин на дом, в който отглеждаме такава котка, а от известно време тя си има и потомство – нужно е много повече.

Ако хората в града ви рядко се усмихват, котката ще започне да вехне. Ако я гледате с безразлични очи, полека-лека клонките по тялото й ще започнат да съхнат, мустаците й ще увиснат, а блясъкът в очите й съвсем ще изгасне.

Ако обаче, покрай нея често минават млади влюбени, майки с деца, усмихнати старци, любознателни младежи и доволни от работата си зрели хора, ще виждате своята котка в перфектно здраве и дори ще започнете да усещате духа й.

Пазете я много и непременно я обичайте, защото тя ще е вашето огледало!“

В ролята на компетентен преводач от български на немски език бе кметът на град Тун – Рафаел Ланц.

Коментари