Воден цикъл на Габрово

Три габровски проекта – претенденти за световната еко награда „Енерджи Глоуб“

 

Воден цикъл на Габрово
Воден цикъл на Габрово © Община Габрово

Три проекта на Община Габрово участват в конкурса за световната награда за опазване на околната среда „Енерджи Глоуб“ /„Energy Globe Award“/ за 2017 г. Крайният срок за подаване на документи изтече през миналия месец, съобщи за Габрово Daily Миглена Въгленова, гл. експерт „Публичност и визуализация” в Община Габрово.

Габровските проекти  – ЦДГ „Слънце“, Водният цикъл и „Приеми ме на село“

Най-новата детска градина в Габрово „Слънце“ © Община Габрово

В категория „Земя“ е номинирана ЦДГ „Слънце“, която е единствената пасивна сграда в страната със сертификат от института в германския град Дармщат. Тя бе построена със средства от Международната банка за възстановяване и развитие.

В категория „Вода“ ще се бори Интегрираният проект за воден цикъл на Габрово. Чрез мащабната инвестиция бяха реконструирани пречиствателните станции за питейни и отпадъчни води, изградени са 120 км ВиК мрежи, една нова помпена станция и рехабилитация на още четири помпени станции.

Участници в „Приеми ме на село“

Проектът „Приеми ме на село“ е кандидатурата в категория „Младеж“. Стартиралата през 2013 г. инициатива дава възможност на млади хора да живеят в домовете на баби и дядовци, включвайки се в традиционни дейности от селския бит.

Какво представлява наградата „Енерджи Глоуб“?

Награда „Energy Globe Award“ ("Енерджи Глоуб")
Награда „Energy Globe Award“ („Енерджи Глоуб“)

С повече от 170 държави-участнички и над 1500 подадени проекта годишно днес „Energy Globe Award“ е най-престижната международна награда за екология. Отличието се присъжда ежегодно за дългосрочни екопроекти, които третират въпросите за продължително използване на природните ресурси. Наградата е представена в шест теми – „Земя“, „Огън“, „Вода“, „Въздух“, „Младеж“ и „Устойчиви пластмаси“. Победителят във всяка категория получава 10 000 евро, 17-килограмова бронзова статуетка и сертификат.

Кандидатите ще бъдат оценявани по критерии като опазване на ресурсите, подобряване качеството на въздуха и водата, енергийна ефективност, използване на възобновяеми енергийни източници, рециклиране, както и повишаване на осведомеността в областите.

Носителите на световната награда „Енерджи Глоуб“ ще бъдат обявени в края на годината. Междунардно жури с независими експерти ще избере финалистите. Най-добрите проекти от всяка държава ще получат национални награди. Националните победители ще имат представяне в онлайн платформата на конкурса на 5 юни – Световния ден на околната среда.

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.