Нови вакуумни машини в Габрово

Габрово е първата община с нови вакуумни сметосъбиращи машини в България

Нови вакуумни машини в ГабровоГаброво е първата община в България, която ще използва вакуумни сметосъбиращи машини. Четирите нови машини ще работят в града от днес, като ще обслужват централната градска част с приоритет върху тротоарните и пешеходните зони.

Машините са на големия белгийски производител „Glutton“, чиято техника се използва в 56 страни на пет континента, съобщиха от общинската администрация.

Машините са напълно електрически, безшумни и са предназначени да събират всякакви дребни отпадъци с диаметър до 125 мм – опаковки от пакетирани стоки, кутии, угарки от цигари, чашки, бутилки и др.

Устройствата са с автономност на работа до 12 часа с едно зареждане, с капацитет на филтъра, еквивалентен на 18 кв. метра разгънат филтриращ елемент и вместимост на контейнера 240 литра отпадък, който може да бъде изпразван във всеки един от градските съдове за смет. Стойността на обществената поръчка за доставката на машините е 111 840 лв. с ДДС.

Придобиването на новата техника е част от инвестиционната програма на Община Габрово за 2015 г., която предвижда за нуждите на ОП „Благоустрояване“ доставката и на пет нови сметосъбиращи камиона и две опесъчаващи устройства за камиони от зимния щат на предприятието.

Техниката беше официално представена вчера от ръководството на Община Габрово и директора на ОП „Благоустрояване“.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info