Габровец е с две винетки за колата си поради грешка в системата на БГТОЛ

Винетка. Снимката е илюстративна.

От февруари тази година габровец е с две годишни винетки за лекия си автомобил вместо една. Така правото да шофира по пътищата на България му коства 194 лв. вместо 97 лв. Агенция „Пътна инфраструктура“ вече 4 месеца не може да намери решение на проблема. Габрово Daily отразява казуса, за да алармира за грешката в системата на БГТОЛ. Представяме ви случая:

На 31 януари 2019 г. 70-годишният габровски пенсионер отива да закупи две годишни винетки за два семейни автомобила – една винетка, валидна от 1 февруари, за личния му автомобил, и втора винетка, валидна от 11 февруари, за автомобила на сина му. Плаща в брой, системата на БГТОЛ регистрира 2 годишни винетки и габровецът си тръгва с две касови бележки. На 8 февруари обаче потърпевшият установява, че вторият автомобил е без винетка, а неговият – с цели две. Подава жалба още същия ден. Иска втората винетка да бъде прехвърлена на другия автомобил.

Потърпевшият габровец получава писмения отговор едва в началото на… юни. Според АПИ „отговорността за закупените винетки и техният брой е на собственика/ ползвателя на ППС“. В отговора от пътната агенция пише още: „Системата не позволява извършване на корекция на въведени данни, както и възможност за деактивиране на електронната винетка“.

Явно обаче системата позволява да си закупиш неограничен брой годишни винетки за един и същи автомобил. Резонен става въпросът доколко ние като потребители сме предпазени някоя друга електронна система да „реши“, че е позволено да платим повторно вече заплатена сметка за… вода, ток, парно, телефон…

Междувременно, след телефонен разговор с националния телефон на БГТОЛ, на 24 април 2019 г. потърпевшият габровец подава втора жалба, в която иска сумата за втората винетка да му бъде възстановена. Все още очаква отговор. И възстановяване на парите.