Габровец е с две винетки за колата си поради грешка в системата на БГТОЛ

Винетка. Снимката е илюстративна.

От февруари тази година габровец е с две годишни винетки за лекия си автомобил вместо една. Така правото да шофира по пътищата на България му коства 194 лв. вместо 97 лв. Агенция „Пътна инфраструктура“ вече 4 месеца не може да намери решение на проблема. Габрово Daily отразява казуса, за да алармира за грешката в системата на БГТОЛ. Представяме ви случая:

70-годишният габровски пенсионер отива да закупи две годишни винетки за два семейни автомобила. Поради грешка обаче и липса на каквато и да е защита от дублиране в електронната система на БГТОЛ вместо с по една винетка за всеки от двата автомобила, в момента габровецът има две винетки за един и същи автомобил – една винетка, валидна от 1 февруари 2019 г., и втора винетка, валидна от 11 февруари 2019 г. Така той ще шофира с две винетки в 355 дни от общо 365 дни в годината. Габровецът установява грешката на 8 февруари 2019 г. и подава жалба още същия ден.

Потърпевшият габровец получава писмения отговор едва в началото на… юни. Според АПИ „отговорността за закупените винетки и техният брой е на собственика/ ползвателя на ППС“. В отговора от пътната агенция пише още: „Системата не позволява извършване на корекция на въведени данни, както и възможност за деактивиране на електронната винетка“.

Явно обаче системата позволява да си закупиш неограничен брой годишни винетки за един и същи автомобил. Резонен става въпросът доколко ние като потребители сме предпазени някоя друга електронна система да „реши“, че е позволено да платим повторно вече заплатена сметка за… вода, ток, парно, телефон…

Междувременно, след телефонен разговор с националния телефон на БГТОЛ, на 24 април 2019 г. потърпевшият габровец подава втора жалба, в която иска сумата за втората винетка да му бъде възстановена. Все още очаква отговор. И възстановяване на парите.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.