Наводнение във Враниловци, 28 юли 2014 г.

3,8 млн. лв. са нужни за възстановяване на щетите от юлското наводнение в Габровско

Наводнение във Враниловци, 28 юли 2014 г.3 800 746 лв.  са средствата, за които Община Габрово кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, научи Габрово Daily. Парите ще бъдат използвани за възстановяване на щетите след проливните дъждове през месец юли, когато в общината беше обявено бедствено положение.

От средствата, които се надява да получи Община Габрово, 308 239, 75 лв. са изразходвани и фактурирани за извършени непредвидени разходи за ликвидиране на последиците от бедствието, а 3 492 506, 90 лв. са нужните за финансиране на пострадали 85 обекта.

На 28 юли в селата Враниловци, Гъбене, Стоевци, Музга, Дебел дял, к-с Люляците, Новаковци, Драгановци, Яворец и част от гр. Габрово валя интензивен дъжд, съпроводен със силно изразена гръмотевична дейност. Нивата на реките Шаварна, Липа, Джурла, Лопушница и деретата, преминаващи през посочените села, рязко се повишиха и излязоха от речните си легла. В стихията загинаха двама души.

Бяха нанесени материални щети на частни имоти, наводнени къщи, унищожено имущество и покъщнина, унищожена беше селскостопанска продукция и удавени домашни животни.

Интензивните валежи причиниха и нанесоха тежка екологична рана на природата в габровския Балкан. Големи количества дървесна маса, камъни, наноси, скални образувания, автомобили, покъщнина бяха довлечени от високите води и впоследствие разпръснати по протежение на речните легла. Това наложи спешна, аварийна необходимост от почистване на речните легла на реките и деретата в тези участъци.

Река Шаварна в района на с. Враниловци промени леглото си и премина през частните имоти на хора, в непосредствена близост до жилищни сгради. В този участък бяха натрупани много големи количества скални отломъци, камъни, наноси и дървесна маса.

Частично и напълно разрушени са пътните настилки на вътрешноселските улици във всички посочени села, като особено тежко е положението във Враниловци, Новаковци, Гъбене, Стоевци, Музга, Дебел дял, Трънито, Янковци, Поповци, Стойчевци, Новаковци, Райновци, Борското, Колишовци, Богданчовци,  както и в част от град Габрово. Общо 10  мостови съоръжение и пасарелки са разрушени или се намират в аварийно състояние. Броят на водостоците, които подлежат на неотложни аварийни ремонти са общо единадесет, разрушени са 12 укрепителни подпорни стени.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.