Тотю Иванов

Дружество „Традиция“ пресъздава исторически събития край с. Тодорчета

Тотю Иванов

Възстановка на исторически събития от района на село Тодорчета ще направят от тревненското дружество „Традиция“, подкрепени от жителите на габровското село. Събитието ще се състои на 7 юли 2018 г. от 10.30 часа в село Тодорчета, съобщават от Община Габрово. То е посветено на 142-годишнина от Априлското въстание и 140 години от Руско-турската освободителна война.

Участниците ще отдадат почит на подвойводата на Габровската чета в Априлското въстание Тотю Иванов, а на гроба му ще бъде отслужена панихида. Тотю Иванов загива след сражение край с. Тодорчета през май 1876 г.

Хората от района на бившата Голяма Топлешка община пазят историческата си памет за живота и делото на четниците от четата на Цанко Дюстабанов като Тотю Иванов Хаджидосев, съхраняват спомена за пребиваването на ген. Скобелев и руската войска в село Тодорчета по време на Руско-турската освободителна война. Желанието им е да предадат местните традиции на идните поколения и да ги научат на патриотизма на родолюбивите българи, участвали в националното ни Освобождение.

Маршрутът на похода за участие в събитието е: Габрово – кв. Лютаци – ул. „Теофана Крил“ – Язовирна стена „Христо Смирненски“ – общински път за село Руйчовци и село Тодорчета. Необходима е планинска екипировка.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

28 май 1876 г. – убит е революционерът Тотю Иванов

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.