Държавен архив Габрово представя виртуална изложба за Шипченската епопея

Виртуална изложба „Паметта за Шипченската епопея“ на Държавен архив Габрово. Източник: shipka.org

Държавен архив Габрово представя виртуална изложба „Паметта за Шипченската епопея“, съобщават от Пресцентъра на Областна администрация Габрово.

Представени са снимки и документи от съхраняваните фондове, сред които и непоказвани досега. Посетителите ще открият документи и снимки на: главнокомандващи, картички с батални сцени и в частност от Епопеята на Шипка, на участници в Шипченските боеве – опълченци, руски войници и офицери, дейността на Временното управление в Габрово и на монахините на Девическия габровски манастир за осигуряване на тила.

Отделна част от виртуалната изложба обхваща документи и снимки, разкриващи признателността на поколенията към героите на Шипка, както и за строежа на Паметника на свободата. Едни от най-интересните документи, показвани в изложба за пръв път, са Грамота от Н.В. Цар Борис III за награждаване на опълченеца Никола Минчев от 1929 г., както и Диплом за провъзгласяването му за Почетен гражданин на Габрово. Той е един от 522-та живи опълченци и поборници, провъзгласени за Почетни граждани на Габрово с Протокол № 2 от 7 февр. 1923 г. на Габровско градско общинско управление. В изложбата е показана и част от Протокола.

Интерес представляват и документите, свързани със строежа на Паметника на свободата, чиято 85-та годишнина отбелязваме през 2019 г.: Договор между Комитета за въздигане паметник за възраждането и освобождението на българския народ и арх. Атанас Донков и скулптора Александър Андреев, 1926 г., както и снимки от строежа и освещаването му на 26 авг. 1934 г.

Може да разгледате изложбата в сайта на Национално честване Шипченска епопея тук.

Програмата за Национално честване Шипченска епопея 2019 вижте тук.

Кога са автобусите от организирания транспорт от Габрово до Шипка и обратно, вижте тук.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА В ИСТОРИЧЕСКИТЕ СТАТИИ НА ГАБРОВО DAILY

Подробности за Руско-турската война (1877-1878 г.) вижте в Онлайн енциклопедия Габрово тук

Памет за Шипченската епопея

21 август 1877 г. – започват августовските боеве на Шипка

26 август 1934 г. – откриват Паметника на свободата на Шипка

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.