България подписа с китайски компании за тунел под Шипка и автомагистрала „Хемус“

Регионалният министър Нанков подписва рамкови споразумения с китайски компании © МРРБ

Регионалният министър Нанков подписва рамкови споразумения с китайски компании

България подписа рамкови споразумения с пет големи китайски компании за сътрудничество при реализацията на тунел под Шипка и автомагистрала „Хемус“. От българска страна подпис под споразуменията сложи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, съобщават от МРРБ.

Фирмите, които проявяват интерес към инвестиция в пътни инфраструктурни проекти в България, са China Communications Construction Co, China Road and Bridge Corporation, CITIC Construction, MIZRAHI REAL ESTATE GROUP inc. съвместно с China Machinery Engineering Corporation, и Quantum Global Solutions съвместно с PowerChina INTERNATIONAL GROUP LIMITED.

Целта на подписаните споразумения е продължаване на диалога и намиране на оптималните модели за реализиране на инфраструктурни проекти у нас – без държавни гаранции, при отчитане интересите на двете страни и задълженията на България като държава-член на ЕС и в съответствие с действащата нормативна рамка.

За изпълнение на всяко от Рамковите споразумения двете страни ще подготвят План за действие с конкретни следващи стъпки. След подписването им предстои да се разработи механизъм за реализация на проектите, който ще бъде в съответствие с националното законодателство и добрите европейски практики.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

По пътя към тунела под Шипка (СНИМКИ от обхода на Габрово)

Обходът на Габрово – най-трудният и сложен пътен обект, който се строи в момента у нас

Министър Нанков: До края на годината обходът на Габрово ще е завършен

Китайци с интерес към строежа на тунела под Шипка, обходът на Габрово – готов до септември