Бъдещност за Габрово

„Бъдещност за Габрово“: Независимостта е вътрешно състояние на духа, готови ли сте за промяна?

Бъдещност за Габрово
Бъдещност за Габрово

На 22 септември 2018 г. отбелязваме 110 години от обявяването на Независимостта на Царство България. От васално княжество на Османската империя три десетилетия след Освобождението, България става напълно независима от империята на султана, получава правото да бъде царство, а нейният владетел да се титулува цар като средновековните български владетели. Пет века след последния български цар.

110 години след Независимостта ние, днешните габровци, трябва да знаем, че независимостта първо се ражда като състояние на духа, а след това се проявява и навън. Затова днес трябва да си припомним една история отпреди 110 години, случила се в Габрово.

Габрово е първият град, посетен от цар Фердинанд след тържественото провъзгласяване на историческия акт в старопрестолнината Търново. В 9 часа вечерта на 23 септември той пристига в града ни, приветстван в Беровата текстилна фабрика, след което получава гостоприемство и в дома на нейния собственик, известния габровски индустриалец Иван Хаджиберов.

Ваше Величество, Вие сте цар на България, а аз съм цар на електричеството. Добре дошли в български дом” – заявява на цар Фердинанд през 1908 г. Хаджиберов, който две години преди това построява в Габрово първата у нас водноелектрическа централа за промишлени нужди. ВЕЦ-ът на Хаджиберов е и първата в България, построена изцяло с български капитали.

Несвободен по дух човек не може да заяви, че е цар пред самия цар на България Фердинанд. Само свободен по дух човек с достойнство и усещане за собствената си мисия в живота може да застане гордо и да направи това, което смята за свое призвание в живота си.

Днес повече от всякога се нуждаем не от външна, а от вътрешна духовна независимост. Който е свободен вътрешно, нека се присъедини към нас, за да имаме Бъдещност за Габрово. Пишете ни на електронната поща info@budeshtnost.org!

КАКВО Е ОБЕДИНЕНИЕТО „БЪДЕЩНОСТ ЗА ГАБРОВО“, МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Момчил Цонев, създател на „Бъдещност за Габрово“

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.