БТВ: „Страхопиталището“ на Пенчо Семов в Габрово (ВИДЕО)

Д-р Нели Савчева в репортаж по БТВ за вилата на Пенчо Семов

Д-р Нели Савчева в репортаж по БТВ за вилата на Пенчо Семов © БТВ

Сградата, дарена от индустриалеца Пенчо Семов за старопиталище, все повече прилича на „страхопиталище“. С тези думи започва поредният репортаж на БТВ за изоставената сграда, строена от известния габровец. Рушащата се емблематична постройка за Габрово е част от активите на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“.

От три години ръководството на габровската болница се опитва да направи всичко възможно, за да се продаде сградата, заяви в репортажа д-р Нели Савчева, изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. На извънредно заседание през февруари акционерите на болницата са решили сградата да бъде обявена за продажба през решение на Министерския съвет. Документите са внесени в Министерството на здравеопазването на 5 март, но отговор до момента липсва, уточнява д-р Савчева.

Към сградата на Пенчо Семов е проявен интерес от семейството на Мартина и Питър Райт, живеещо в Нова Зеландия. Мартина е българка. Питър е разгледал сградата и има идеята да я възстанови в автентичния й вид, разказа д-р Савчева.

Вижте репортажа на БТВ тук:

Неизпълненото завещание на Пенчо Семов

Тази красива сграда е строена през 1928-1933 г. по проект на арх. Никола Гръблев. Според неизпълненото завещание на Пенчо Семов вилата му трябвало да се превърне в старопиталище за писатели, журналисти и бедни възрастни работници от неговите фабрики.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Имало едно време в Габрово… вилата на индустриалеца Пенчо Семов (ОБЗОР)

Парният валяк край вилата на Пенчо Семов в Габрово

Коментари