Борисов: Както съм обещал на хората от Габрово и Севлиево, магистрала „Хемус“ ще е готова до 2024 г.

Бойко Борисов инспектира строителството на автомагистрала "Хемус" © МРРБ

Бойко Борисов инспектира строителството на автомагистрала „Хемус“ © МРРБ

Както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Велико Търново, Търговище и Варна, автомагистрала „Хемус“ ще е готова до 2024 г. Това заяви днес министър-председателят Бойко Борисов при инспекцията на строителството на магистралата в отсечката между Ябланица и п. в. „Боаза“.

На 15 август Бойко Борисов и регионалният министър Николай Нанков ще направят първа копка на участъка от магистрала „Хемус“ от Белокопитово до Търговище, съобщават от МРРБ.

Регионалният министър информира, че до края на месеца ще започне търгът за участъка от АМ „Хемус“ от п.в. „Боаза“ до разклона за Плевен и Ловеч. Тези 52 км ще бъдат разделени на три етапа. До края на годината ще се търгуват и останалите около 83 км до Велико Търново.

Премиерът изтъкна, че участъкът между Ябланица и Боаза е най-трудният за изграждане, за който се изисква огромен труд и капацитет.Виждате как се строи в планината – тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи“, добави Борисов.

„Всички системи имат нужда от повече финансиране“, каза още Борисов, като същевременно напомни, че са били платени над 6 милиарда – за КТБ, за руските реактори и за американските централи. „Това са две магистрали „Хемус“, добави премиерът в заключение.