Организират безплатни прегледи за диабет в Габрово

Посланик на кампанията „Открито за диабета“ е Ивет Лалова - Колио

Посланик на кампанията „Открито за диабета“ е Ивет Лалова – Колио © Sanofi

Безплатно измерване на кръвна захар и гликиран хемоглобин ще бъдат осигурени за жителите на Габрово като част от образователната кампания на „Открито за диабета“ на фармацевтичната компания Sanofi. Прегледите ще се извършват на 1 ноември 2017 г. в ДКЦ 1, база 1, ет. 2, каб. 28, съобщават от компанията.

Посланик на кампанията „Открито за диабета“ за трета поредна година  е известната българска лекоатлетка Ивет Лалова-Колио.

Целта на кампанията, която се организира за шеста поредна година, е превенция, ранна диагностика на диабета и правилен контрол над заболяването.

„Над 450 хиляди българи имат диабет, като близо половината от тях не са диагностицирани. 45% от сънародниците ни никога не са си правили изследване за диабет, въпреки препоръката подобен преглед да се извършва всяка година. Вярвам, че много хора ще последват примера ми, защото ранната диагностика на диабета и контролът над заболяването предпазват от  усложненията, които могат да са сериозно инвалидизиращи.“, коментира Ивет Лалова – Колио.

Какви са първите симптоми на диабета

Ранното диагностициране ограничава тежките усложнения при болните, затова е много важно да се познават първите симптоми на диабета. Най-често срещаните симптоми са: често уриниране, силна жажда и чувство на глад. Освен общите симптоми се наблюдават и специфични за всеки от  двата типа диабет. При захарен диабет тип 2 голяма част от пациентите нямат никакви признаци в продължение на години. Повечето от тях са с наднормено тегло или затлъстяване, с натрупване на мазнини, предимно в областта на корема. Симптоми за заболяването могат да бъдат непрекъснатата умора, трудно заздравяващите рани и гениталните инфекции. Заболяването захарен диабет тип 1 започва рязко и драматично. При него повечето пациенти са с поднормено или нормално телесно тегло. Ранните симптоми при него са неестествена загуба на тегло, непрекъсната умора, нарушение на зрението и кожни и генитални инфекции.

Коментари