Бедствено положение в Габрово - 27 октомври 2014

Държава, община и фирми срещу снежния капан в Габрово, 28 октомври – неучебен ден (обновена в 20 ч.)

Бедствено положение в Габрово - 27 октомври 2014

Информацията е предоставена от Община Габрово и отразява ситуацията към 11:00 часа на 27 октомври 2014 г.

Снегопочистващите машини работиха цяла нощ в Габрово, за да се осигури достъп до основните институции и да не се затруднява работния понеделник за габровци, заяви кметът на Габрово Таня Христова в интервю за БНР тази сутрин.

44 часа непрекъснат сняг над Габрово усложниха обстановката с електрозахранването, почистването на улиците и транспортните услуги в общината. През нощта валежите спряха.

28 октомври (вторник) е обявен също за неучебен ден за училищата. Детските градини и ясли ще приемат деца. От Община Габрово апелират към учениците да останат по домовете си в неучебните дни, а останалите граждани да бъдат особено внимателни при придвижването си и избягват минаването под дървета и стрехи на сгради.

От „Топлофикация“ Габрово съобщиха, че вече е започнало топлоподаване към техните абонати.

Община Габрово привлече допълнителни сили от местни дружества, разполагащи с подходяща инженерна техника, както и от ДП «Транспортно строителство и възстановяване». Общият брой възлиза на 20 машини и те разчистват пътищата към селата и улиците и отстраняването на паднала дървесна маса. Вчера кризисният щаб в Община Габрово реши градът да потърси помощ от държавата за справяне с бедственото положение.

На телефоните на Общински Съвет за сигурност няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, породена от усложнената зимна обстановка можете да потърсите помощ на тел.112.

Какво да правим при бедственото положение със снега?

Община Габрово въведе временни ограничения и забрани по време на бедственото положение, с които Габрово Daily ви запозна, подробности прочетете тук. От администрацията припомниха и задълженията и отговорностите ни съгласно разпоредбите на Наредба №1 за чистотата в Габровска Община, повече прочетете тук.

Снежна покривка, зимна обстановка

Височината на снежната покривка в градската част достигна 70 см, а във високата част на общината надминава 100 см. Снегът е мокър, с висока плътност и причинява масово пречупване на дървесната маса. Хиляди са падналите дървета по общинската и републиканска пътна мрежа.

Влажността на въздуха е  96 %.  Регистрираната температура на въздуха в центъра на града от общинската МТО станция  е минус 1°С.

Електрозахранване

Последната информация към 11 часа днес от „Енерго – Про“ е, че около 50 села са без ток, кварталите Радецки, Горно Бакойци, Ябълка и Шумели, както и отделни абонати. В момента по отстраняване на авариите работят 28 екипа на дружеството, сред които допълнителни екипи от  Добрич, Варна и Шумен.

Пътна обстановка

Проходими при зимни условия са участъците Габрово – Трявна, Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново. Пътищата към селата са проходими. Усилията там са насочени вече към по-обстойно почистване на снега вътре в селата.

Движението за  Шипка беше възстановено още вчера (26 октомври). Забранено е движението на МПС с обща маса над 12 тона. Пътят за  к.к. Узана  остава заснежен и непочистен. Видимостта е ограничена до 100 м. Температурата на въздуха  е минус 4°С.

Обществен транспорт

Общински пътнически транспорт се движи със закъснение. Вече е възстановено движението по направлението Недевци- Лютаци, както и  селските линии. При зимни условия е движението на автобусите в посока Габрово – Севлиево, Габрово – Трявна и Габрово – Дряново – В. Търново. Автобусите за гр. София се движат по разписание.

Продължават да не се движат влаковете между гарите Царева ливада – Габрово поради липса на напрежение в контактната мрежа. За гражданите, които ползват ж.п. транспорт, от автогара Габрово, по разписанието на влаковете, е осигурен автобусен транспорт до гара Дряново.

Прогноза

Днес ще бъде предимно облачно. В централния Предбалкан са възможни слаби превалявания от сняг. Ще духа слаб северозападен вятър. Очаквана максимална температура днес около 4°С.

Фотография: Благовеста Михова

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.