Бедствено положение в Габрово - 29 октомври 2014

Община Габрово: Бедственото положение остава в сила

Бедственото положение в община Габрово ще остане в сила до момента, в който имаме устойчивата увереност, че обстановката се подобрява – каза на брифинг днес кметът на Габрово г-жа Таня Христова. Все още 22 села са без ток. Най-голяма опасност сега представляват падащите пречупени от снега дървета и клони и свличащият се от стрехите на сградите сняг.

Сред основните приоритетите в бюджета на Община Габрово за 2015 година кметът отбеляза инвестицията в обновяване на механизацията на общинско предприятие „Благоустрояване“, както и закупуването на машини за почистване на тротоарите.

Таня Христова оцени реакцията за справяне с тежката ситуация като добра и отбеляза, че от началото на интензивния снеговалеж до настоящия момент в Община Габрово и Общинския съвет за сигурност не е получавана информация за бедстващи хора. Получени са няколко сигнала за хора, които не се намират в бедствена ситуация, но се нуждаят от помощ, на които е реагирано веднага.

Тя отбеляза, че размерът на щетите от бедствието все още не може да бъде установен, а и предвид ситуацията, такива все още предстоят. Общината обаче със сигурност ще поиска помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и ще се надява на бързото им получаване предвид наближаващите сериозни зимни месеци.

Кметът апелира и към гражданите да бъдат по-отговорни в подобни моменти. Над 80% от колите се движеха с летни гуми, въпреки прогнозите на синоптиците, а закъсалите автомобили, оставени по улиците, значително затрудниха и без това тежката ситуация.

Таня Христова използва случая да благодари и на Общинския съвет за сигурност и Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия, представители на които също присъстваха на срещата, както и на всички фирми, които се включиха с техника и хора в борбата с бедствието.

Фотография: Данка Стоева

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.