Кметът на Габрово Таня Христова и областният управител Невена Петкова - Ден на родилната помощ в МБАЛ "Д-р Тота Венкова"

366 бебета са се родили в Габрово през 2017 г. Таня Христова ориса първото бебе за 2018-а

Кметът на Габрово Таня Христова и областният управител Невена Петкова - Ден на родилната помощ в МБАЛ "Д-р Тота Венкова"
Кметът на Габрово Таня Христова и областният управител Невена Петкова – Ден на родилната помощ в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ © Община Габрово

Кметът на Габрово Таня Христова ориса Веселина – първото бебе за 2018 година, и Георгия – бебето, което изписаха със специалния ритуал на Бабинден. Бебетата получиха книжки с български приказки и ваучери за детски стоки. Кметът им пожела съдбата да бъде щедра към тях във всяко едно отношение, да бъдат здрави и да не се плашат от трудностите.

На 21 януари по стар стил се чества народният празник Бабинден. На тази дата се отбелязва и Денят на родилната помощ.

Старият очукан леген от старото габровско родилно отделение за поредна година беше включен в ритуала по случай Бабинден в МБАЛ „Тота Венкова“ – Габрово. В него бяха измити ръцете на „бабите“ – акушерка и сестра в неонатологията, а те пожелаха бебетата да се раждат така лесно, както се плъзга сапунът, и да са толкова много, колкото капките вода.

По данни на завеждащия родилното отделение д-р Анчев, през 2017 година в габровската болница са се родили 366 бебета.

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.