Зимна обстановка в Габрово - 28 октомври 2014

Авария спря парното, 50 села и няколко квартали са без ток

Зимна обстановка в Габрово - 28 октомври 2014Информацията е предоставена от Община Габрово и отразява ситуацията към 07:30 часа на 28 октомври 2014 г.

Авария в основния тръбопровод е причината Топлофикация Габрово да не подава топлоенергия към своите абонати въпреки предварително обявеното пускане. Дружеството обещава да отстрани аварията днес.

Снеговалежите на територията на община Габрово спряха. Бедственото положение в община Габрово обаче продължава да бъде в сила, вече четвърти ден. Обстановката все още е усложнена. Поради бедственото положение Община Габрово въведе временни ограничения и забрани, за които Габрово Daily вече информира. За ликвидиране на последиците от обилния снеговалеж в градската част  през изтеклата нощ са работили 17 машини.

Община Габрово апелира към гражданите да бъдат особено внимателни при придвижване и да избягват преминаването под дървета и стрехи на сгради.

Днес приоритетно усилията са насочени към възстановяване на електрозахранването, опесъчаване на града и разчистване на по-малките улици на територията на Габрово и селата, както и към отстраняването на надвиснали дървета и клони. Единадесет екипа работят по изрязване и отстраняване на  паднала дървесна маса. Силите ще работят в градската част, както и в районите на с. Армени, Поповци, Зелено Дърво, Балани, Негенци, Бакойци, Градище, Кулата, както и по получени сигнали при нашите дежурни.

От ВиК Габрово съобщават, че поради извършване на аварийни ремонти без вода от 9:00 до 17:00 ч. ще останат улиците „Самара“, „Синкевица“, „Поп Иван Петков“, „Осми март“ и „Бистра“.

Електрозахранване

Един от основните проблеми в общината още от 25 октомври са авариите на тока. В момента без ток са около 50 села, част от кв. Гачевци, Трънето (през тази нощ), кварталите Радецки, Горно Бакойци, Ябълка, Шумели, както и отделни абонати. Основен проблем остават падащите от тежкия сняг клони и дървета, които възпрепятстват възстановяването на електричеството и причиняват нови аварии по електропреносната мрежа.  В рамките на общината работят 28 екипа на „Енерго-Про“, сред които допълнителни екипи от Добрич, Варна и Шумен.

Училища и детски градини

28 октомври (вторник) е обявен за неучебен ден за училищата. Детските градини и ясли ще приемат деца.

Пътна обстановка

Проходът Шипка е проходим при зимни условия. Забранено е движението на МПС с обща маса над 12 тона. Пътят за  к.к. Узана  е заснежен и проходим при зимни условия. Видимостта е силно ограничена до 50 м поради мъгла. Температурата на въздуха  е минус 4°С. Проходими при зимни условия са участъците Габрово – Трявна,  Габрово – Севлиево, Габрово – Дряново.

Обществен транспорт

Общински пътнически транспорт изпълнява своите задължения в условията на зимна обстановка. Възстановено е движението по направлението Недевци- Лютаци, както и се изпълняват разписанията по селските линии. При зимни условия е движението на автобусите в посока Габрово – Севлиево, Габрово – Трявна и Габрово – Дряново – В. Търново. Автобусите за гр. София се движат по разписание.

За пореден ден влаковете между гарите Царева ливада – Габрово не се движат поради липса на напрежение в контактната мрежа. За гражданите, които ползват ж.п. транспорт, от автогара Габрово по разписанието за движение на влаковете, е осигурен автобусен транспорт до гара Дряново.

На телефоните на Общ.СС няма получени сигнали за бедстващи хора на територията на община Габрово. При възникване на кризисна ситуация, породена от усложнената зимна обстановка, можете да потърсите помощ на тел.112.

Фотография: Ива Съйкова

Categories Общество
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.