ОУ "Цанко Дюстабанов"

Зам.-кметът Кунев пред „100 вести“: На мястото на ОУ „Цанко Дюстабанов“ – първото иновативно основно училище в Габрово

ОУ "Цанко Дюстабанов"
ОУ „Цанко Дюстабанов“ © Община Габрово

Закриването на ОУ „Цанко Дюстабанов“ на Колелото в Габрово е включено в дневния ред на редовното заседание на Общински съвет Габрово на 29 март 2018 г. Опозицията от БСП се обяви против закриване на училището. В момента се извършва ремонт на сградата по проект по ОП „Региони в растеж“. Какви са причините за предложението за закриване и какво ще се случи със сградата научаваме от статия на Женина Денчева във в. „100 вести“ от 23 март 2018 г.

Законова забрана за образователна сегрегация – причина за закриването на ОУ „Цанко Дюстабанов“

Законът въвежда забрана за образователна сегрегация, а в това училище от 59 деца само 10 са с майчин език български. Всички паралелки са маломерни с по 9-10 деца, а резултатите на учениците са на значително по-ниско ниво от другите училища. Според вносителите това налага гласуване на закриването на училището, посочва в. „100 вести“.

След закриване на ОУ „Цанко Дюстабанов“ – Габрово на учениците от училището ще бъде предоставена възможност за обучение в другите общински училища, според желанието на родители или настойници. Това ще даде по-добра възможност за тяхното интегриране в образователната система, впоследствие – за развиване в тях на нужните умения за справяне в съвременната обществено-икономическа среда.

Таня Христова за ОУ „Цанко Дюстабанов“: Габрово не трябва да насърчава сегрегацията в училище

„Във времето Габрово е допуснало да има едно сегрегирано училище и това оказва негативно въздействие върху цялата образователна система в града. Ние трябва да прекратим този модел като едновременно с това гарантираме достъп до качествено образование на всяко дете“. Това заяви кметът на Габрово Таня Христова по-рано този месец по време на консултативна среща, посветена на включващото образование в Габрово и бъдещето на Основно училище „Цанко Дюстабанов“. В срещата участваха представители на различни общности в града, ангажирани с образованието и развитието на децата и младите хора. Какво още се случи по време на тази среща, вижте тук.

Сградата на ОУ „Цанко Дюстабанов“ се ремонтира по европейски проект

В Габрово Daily вече сме писали за ремонта на основните училища „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“ в Габрово, който стартира официално на 15 декември 2017 г. Средствата в размер на 4 000 000 лв. са по Оперативна програма „Региони в растеж“. Продължителността на проекта е до 23 юни 2019 г.

Планирани са енергоспестяващи мерки, изграждане на достъпна среда за деца и хора с двигателни проблеми, благоустрояване на дворните площи и изграждане на нови спортни игрища и съоръжения. Ще се изгради нова пожароизвестителна система и видео наблюдение. Помещенията в сградите и остарялото обзавеждане на класните стаи ще бъдат подновени. В учебните сгради след ремонта ще могат да се прилагат интерактивни методи, оборудване и инсталации.

Създават първото иновативно училище в Габрово на мястото на ОУ „Цанко Дюстабанов“

„Обновяването на сградата ще продължи по проекта. Обмисля се предложението, лично аз напълно го подкрепям, там да се създаде първото иновативно основно училище в Габрово“ – това заявява пред в. „100 вести“ зам.-кметът Климент Кунев по повод съдбата на ОУ „Цанко Дюстабанов“ и допълва: „Моето лично мнение, както и на колегите ми от Общината е, че това училище трябва да бъде закрито. Габровци знаят, че това е „циганското училище“ и те никога не биха записали децата си там, независимо че някои живеят близо до училището.“

Закриваме Трето основно училище „Цанко Дюстабанов“, но не закриваме учебния процес там – посочва още Кунев пред вестника. По думите му сградата на новото иновативно училище ще бъде модерна, санирана, с енергийна ефективност, методите на образование ще бъдат нови. Какво още ще бъде иновативно в новото училище – според Кунев това ще е интерактивното поднасяне на учебния материал, така както го правят в скандинавските страни, в Америка.

Повече във в. „100 вести“, бр. 68, 23 март 2018, „Закриват Трето основно на 29 март?“, автор Женина Денчева

100 вести

Categories Образование
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.