НУ „Васил Левски“ на 138 години, организира Ден на отворените врати и празнични събития

Единственото начално училище в област Габрово – НУ „Васил Левски“ – ще отпразнува  своята 138-а годишнина на 19 февруари 2020 г. Ден по-рано началното училище организира Ден на отворените врати, съобщават от учебното заведение.

Начално училище „Васил Левски“ е училище с богата история. Основано е през далечната 1882 г. Известно е тогава като „Горнокрайското училище“, тъй като се е намирало в тогавашния „горен край“ на Габрово. Училището се превръща в пръв духовен дом на редица габровци, между които обичания от всички писател Генчо Негенцов, познат под артистичния псевдоним „Ран Босилек,“ и световноизвестния Христо Явашев – Кристо. От 1945 г. училището носи името на Апостола на свободата Васил Левски. Припомняме, че от учебната 2018/2019 г. НУ „Васил Левски“ се премести от сградата си на ул. „Юрий Венелин“ в обновената сграда на ул. „Христо Смирненски“ № 27, където преди се помещаваше 3 ОУ „Цанко Дюстабанов“.

На 18 февруари 2020 г. от 17:30ч. НУ „Васил Левски“ кани на Ден на отворените врати. Поканата е отправена към всички родители на бъдещи първокласници – за да разгледат училището, да се срещнат с учителите и да зададат въпросите, които ги вълнуват.

По случай патронния си празник НУ „Васил Левски“ организира редица мероприятия, между които състезание за най-дълъг „Лъвски скок“, спортни игри и конкурс за детска рисунка на тема „Моят детски свят“. Изложбата от детски рисунки може да се види в училището до края на месеца.

На 19 февруари учениците ще поднесат цветя в памет на Левски в 10:00ч. След това в зала „Възраждане“ ще се проведе традиционният празничен рецитал, в който ще участват децата от училището.

Начално училище „Васил Левски“ днес

НУ „Васил Левски“ е иновативно училище, след преместването си в нова сграда то е с напълно обновена материална база. В училището се обучават 156 ученици от първи до четвърти клас, а за тях се грижат 16 квалифицирани педагогически специалисти.

Всяка класна стая е оборудвана с интерактивна дъска, което позволява употребата на електронни учебници и различни типове дигитални ресурси.

Ученици в НУ „Васил Левски“ Габрово. Снимка: НУ „Васил Левски“

В преподаването учителите се стремят да използват т.нар „мисловни карти“, като създават диаграми, планове и други техники, за да създадат структурирана схема по зададената тема. По този начин се отключват скритите възможности на мозъка и се повишава капацитета му, като се подпомагат способностите за планиране, организиране и запаметяване.

От миналата година се практикува факултативно обучение по английски език по програмата „С National Geographic по света“. Благодарение на нея децата се запознават по интересен начин с английския език и лесно и бързо усвояват нужните основи.

Училището залага и на разнообразие от спортове и извънкласни дейности като футбол, хандбал, баскетбол, тенис и народни танци. По този начин у децата се изгражда дисциплина и любов към движението – а те определено се нуждаят от това.

Ученици в НУ „Васил Левски“ Габрово. Снимка: НУ „Васил Левски“

Напълно оборудваният компютърен кабинет е привлекателно място за бъдещите ИТ специалисти, които правят първите си стъпки в областта на програмирането. За най-любопитните ученици се провеждат занимания по интереси – клас по „Роботика“ и клас по „Арт дейности“. По този начин има възможност всяко дете да развива своите силни страни и интереси, както и да опитва нови неща. В училището често се провеждат вътрешни инициативи като „Коледния базар“ , училищни тържества, забавни викторини и активно включване на родителите в училищния живот.

НУ „Васил Левски“ Габрово. Снимка: НУ „Васил Левски“

Училището разполага с 3 игротеки, библиотека, специализирани кабинети – логопедичен кабинет, ресурсен кабинет, кабинет на педагогическия съветник и медицински кабинет, голям физкултурен салон и широк училищен двор с катерушки, пейки и градинка, столова с кетъринг и училищна лавка, както и обширно фоайе с обособени зони за отдих, в което има чешма с пречистваща помпа. На всеки етаж има отделно санитарно помещение. За допълнителна сигурност в общите части и на двора е осигурено видеонаблюдение.

Като иновативно училище, НУ „Васил Левски“ си партнира и с други иновативни училища от страната, като се правят посещения за обмяна на опит и идеи. През настоящата година НУ „Васил Левски“ е домакин на две такива срещи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Как НУ „Васил Левски” съчетава традиции, качество и грижа към децата на Габрово

Categories Образование
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.