Паметник на Васил Априлов пред Националната Априловска гимназия © Габрово Daily

Националната Априловска гимназия с отличие от президента

Президентът Румен Радев удостои с отличие Националната Априловска гимназия в Габрово за 185-годишнината от създаването на Габровското училище, чийто наследник е тя.

Няколко училища от цялата страна получават отличия от президента по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Дванадесет учебни заведения получават почетен знак на държавния глава, а две професионални гимназии – плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на президента.

Тази година всяко от отличените училища чества знаменателна за развитието на просветното дело годишнини. Наградените училища имат и ключова роля за образованието на поколения млади хора, съобщават от Прессекретариата на Президентството.

ЗА ИСТОРИЯТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО В ГАБРОВО ЧЕТЕТЕ В ГАБРОВО DAILY:

2 януари 1835 г. – открито е Габровското Априлово училище

Свещеници откриват собствени училища в Габрово през 19 век

Разгледайте и специалната страница в Онлайн музей на Габрово, посветена на Априловската гимназия – gabrovomuseum.bg.

Categories Образование
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.