Национална Априловска гимназия в Габрово беше удостоена с грамота и статуетка „Млад будител“ на специална церемония от директора на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ доц. д-р Красимира Александрова, съобщават от НБКМ.

Грамотата и статуетката бяха връчени на Павлина Вълчева и  Милица Гатева от 10 клас, Теодора Евтимова от 11 клас и тяхната преподавателка по български език и литература в Априловската гимназия Стефка Костадинова.

Повод за отличието е включването на учениците и преподавателите в Априловската гимназия в инициативата „Осинови книга“.  Те събраха средства за „осиновената“ от тях книга – ръкописно воден тефтер в периода 1 май 1840 до 30 януари 1850 година. Тефтерът съдържа копия на писма от габровски жители до Васил Априлов, Николай Палаузов, Константин Огнянович, братя Мустакови, Йоан Бакалоглу, във връзка с финансирането на Габровското взаимно училище и  училищните сметки за изпращането на българчета за учение в Русия.

Тефтерът е ценен за общата история на образованието в България, но най-вече има значение за Габрово, наследниците на габровските родове и възпитаниците на Априловската гимназия.

Осиновената книга се нуждае от почистване, затваряне на разкъсванията на 84 листа и реставрация на подвързията.