Закриха училището в севлиевското село Ряховците, няма ученици

Основното училище „Емилиян Станев“ в севлиевското село Ряховците се закрива от 1 септември 2020 г. Това реши на редовното си заседание Общинският съвет на Севлиево, съобщават от местната община.

До тази крайна мярка се стига, заради драстично намалелия брой ученици и невъзможността на училището да функционира по този начин. За учебната 2019/2020 г. са записани едва 19 ученици, разделени в 3 паралелки – един първокласник, един във втори клас, петима ученици в 3 клас, двама в 4 клас, девет в 5 клас и един в 6 клас. Обучаването им в слети паралелки е проблем при организирането на качествен образователно-възпитателен процес. Това се посочва в мотивите към предложението за закриването на училището.

Учениците ще се пренасочат към ОУ „Свети свети Кирил и Методий“ в село Петко Славейков, което е най-близкото средищно училище и може да отговори на нуждите, има училищен автобус и свободни работни места за осигуряване на заетост на педагогическия персонал на ОУ „Емилиян Станев“. Учителите от училището в Ряховците ще запазят работните си места, а приходите от наеми и аренда отиват за селото.

Задължителната учебна документация и фонда учебници ще се приемат и съхраняват в ОУ „Свети свети Кирил и Методий“, а приходите от наеми и аренда на преминалите в собственост на Общината земеделски земи в размер на 5 706 лв. ще се използват за нуждите на кметство село Ряховците.

Categories Образование
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.