Габровчетата от ДГ „Дъга“ станаха програмисти за един ден в ТУ Габрово

Децата от ДГ "Дъга" на гости в Технически университет Габрово © Община Габрово

Децата от ДГ „Дъга“ на гости в Технически университет Габрово © Община Габрово

Децата от детска градина „Дъга“ станаха програмисти за един ден в Технически университет Габрово. Малките габровчета се включиха в „Европейска седмица на програмирането“, съобщават от Община Габрово.

За децата беше организирано посещение в катедрите „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Комуникационна техника и технологии“ на Технически университет – Габрово. Децата видяха роботи от най-висок клас, които са бъдещето на индустрията в световен мащаб и мобилни роботи с управление по телефон (GSM).

Под формата на забавна игра децата научиха как работят устройствата за охрана и видео наблюдение в училище, детската градина, жилище, парк, на работното място и по улиците. Представени им бяха системи за охрана на лични превозни средства, как се активира паник-аларма и как може да се управлява видео камера през мобилен телефон.

Посещението в Технически университет – Габрово се осъществи със съдействието на ръководителите на катедри „Автоматика, информационна и управляваща техника“ и „Комуникационна техника и технологии“ доц. д-р инж. Драгомир Чантов и доц. д-р инж. Станимир Садинов, както и с помощта на доц. д-р инж. Десислава Петрова – преподавател в Техническия университет и общински съветник.