40 български занаятчии на Панаира в „Етър“-а, показват изчезващи занаяти

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти 2018 © ЕМО "Етър"

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти 2018 © ЕМО „Етър“

Повече от 40 ще са българските участници в изложението базар на XVII Международен панаир на традиционните занаяти, който предстои на 6-8 септември 2019 г. Събитието съвпада и с 55-годишнината от откриването на музея на открито в Габрово.

Освен да продават своите изделия, занаятчиите ще демонстрират пред гостите на събитието майсторските си умения в занаятите: ковачество, тъкачество, шекерджийство, грънчарство, каменоделство, кожарство, ножарство, дърворезба и др. Разнообразни домашни занятия и поминъчни дейности, които днес все по-рядко се предават като умения в семейството и рода, също ще бъдат представени на Панаира.

Ако искате да научите повече за тънкостите в процеса на багрене, тъкането на колани на кори, приготвянето на пестил по традиционна технология или да опитате уменията си в техниката на шиене „фриволите” и плетенето на чорапи на пет куки, не пропускайте да посетите XVII Международен панаир на традиционните занаяти.

Български занаятчии показват изчезващи занаяти

Тази година място в изложението базар намират и не малко занаяти и поминъчни дейности в риск, при които е застрашено предаването на традицията. Какво мотивира майсторите калайджии, копаничари, кошничари, кожухари и сарачи да посветят цялата си енергия и усърдие в практикуването на занаяти, към чиито изделия днес няма пазарен интерес, може да научите лично от тях. Други участници в изложението ще ви разкрият как се съхранят традициите в изработването на калоферска дантела и как се пази знанието за технологията на леене на восъчни свещи. За трета поредна година ще се насладите и на уменията на съвременни творци, представящи своя авторски „прочит“ на традиционните занаяти в нашата АртЗона.

Изложителите ще бъдат от всички краища на страната: Варна, Враца, Вълчи дол, Габрово, с. Горна Росица (община Севлиево), Дряново, Етрополе, Казанлък, Кубрат, Монтана, Пловдив, с. Равда (общ. Несебър), Разград, Своге, София, Сливен, Стара Загора, Троян, Трявна, Търговище, Хисар, Шумен, с. Устина (общ. Пловдив) и др.

Източник: ЕМО „Етър“

КАКВО ПРЕДСТОИ НА ПАНАИРА НА „ЕТЪР“-А ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ 2019?

Над 30 чуждестранни майстори от 16 държави идват за Панаира в „Етър“-а

Какво да очакваме от панаира на занаятите в „Етъра“-а през септември?