Трявна почита 148 години от смъртта на Ангел Кънчев

На 5 март 2020 г. се навършват 148 години от смъртта на революционера Ангел Кънчев. Община Трявна, Специализираният музей за резбарско и зографско изкуство и Регионален клон „Капитан Дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“ организират възпоменателно честване на годишнината.

Програмата днес започва в 17:00 ч. през паметника на Ангел Кънчев в град Трявна и включва: озвучаване с патриотични песни и запалване на факли; заупокойна молитва за загиналите за Освобождението на България; слово на кмета на Община Трявна Силвия Кръстева; изпълнение на стихотворението „Самоубиец“ на Пенчо Славейков; почитане паметта на Ангел Кънчев с едноминутно мълчание; поднасяне на цветя пред паметника на Ангел Кънчев; посещение на къща-музей „Ангел Кънчев“.

След събитието къщата-музей на Ангел Кънчев ще бъде отворена за посетители с вход свободен.

Ангел Кънчев е роден в Трявна на 11 ноември 1850 г. Той е един от най-големите дейци на националнореволюционното движение, определен е от Българския революционен централен комитет в Букурещ за помощник на Васил Левски във Вътрешната революционна организация.

На 5 март 1872 г. Ангел Кънчев прави опит да се прехвърли тайно в Румъния, но на русенското пристанище е издаден и е обграден от османската полиция. За да не бъде заловен, измъчван и разпитван, той избира сам да сложи край на живота си. Последните му думи са „Да живее България!“.

В статията е използвана информация от Община Трявна. Архивна снимка: НБКМ-БИА, Сбирка „Портрети и снимки“.

Categories Култура
Gabrovo Daily

Габрово Daily е независима онлайн медия с новини за Габрово, Севлиево, Дряново и Трявна в разделите общество, икономика, образование, култура, спорт, история, изкуства и др. Габрово Daily е част от най-голямата онлайн медийна група в Габрово, която включва портала www.gabrovo.net, бизнес портала www.biz.gabrovo.net, Онлайн Енциклопедия Габрово www.gabrovowiki.com. От 2018 г. стартира и собствен онлайн телевизионен канал - Gabrovo.net TV. В края на 2018 г. Габрово Daily и общността "Бъдещност за Габрово" учредиха отличията "Габровец на годината". Медията Габрово Daily е създадена на 17 юни 2014 г. от Момчил Цонев - журналист, писател, културен мениджър, специалист по уеб и дигитален маркетинг, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. За контакти с нас и запитвания за партньорства и реклама: editor@gabrovodaily.info

error: Съдържанието на сайта е защитено от авторско право.