„Я кажи ми, облаче ле бяло” с апел към габровци в странство

"Патиланско царство"Инициативата „Я кажи ми, облаче ле бяло” провокира нашите сънародници зад граница да четат на децата си стиховете на Ран Босилек, народните приказки, преразказани от него, да се смеят заедно с тях над веселите случки на Патиланци, съобщават от Клуба на будителите в Габрово. Инициативата е част от проекта „Патиланско царство”, посветен на писателя Ран Босилек и 155-годишнината на Габрово град.

Стихотворението на Ран Босилек „Я кажи ми, облаче ле бяло” се превърна в химн на българските емигранти. И не само това – цялото творчество на Ран Босилек е достойно да влезе в библиотеката и сърцето на всяко българче.

Тъй като преживяната емоция е още по-вълнуваща, ако е споделена с приятели, искаме тези стихове, разкази и приказки да бъдат записани на любителско видео. Видеоклиповете ще се качват от самите изпълнители на фейсбук страницата на инициативата „Я кажи ми, облаче ле бяло“, допълват от Клуба на будителите.

Ето какво още споделят организаторите:

Можете да четете и рецитирате стиховете и прозата, можете да пеете или да изпълнявате с музикален инструмент песните, създадени по произведенията на Ран Босилек. Оставяме на вашата фантазия както формата на изпълнение, така и „режисьорските” решения на клипчетата. Видеозаписите могат да бъдат качени директно на тази фейсбук страница в раздела вляво „Публикации към страница”. Ако отговарят на целите на проекта, те ще бъдат активирани от администратора и видими от всички.

Очакваме съдействието на габровци да разпространим зад граница информацията за тази инициатива! Надяваме се тя да приобщи много българи и мотивира младите хора в чужбина да се запознаят с творчеството на Ран Босилек.

Освен, че ще присъстват на страницата на събитието във Фейсбук, най-атрактивните видеозаписи ще бъдат показани на концерт-спектакъла „Я кажи ми, облаче ле бяло”, който ще се състои през октомври в Габрово. Така габровските потомци в странство ще участват в създаването на една съвременна приказка с бъдеще, която отдава заслужена почит към писателя Ран Босилек.