Художници от Русия рисуваха възрожденската архитектура на „Етър“-а

Творба от пленера на руски художници в ЕМО "Етър". Източник: ЕМО "Етър"

Творба от пленера на руски художници в ЕМО „Етър“. Източник: ЕМО „Етър“

Художници от Русия проведоха художествен пленер в Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово за трета поредна година. В рамките на една седмица млади художници и учители се обучаваха, рисуваха пейзажи и пресъздаваха в картини красотата на възрожденската архитектура, споделят от музея.

„Досега в пленерите, които организирахме през 2015, 2016 и 2018 години в ЕМО „Етър”, са участвали млади художници, студенти и техни педагози и преподаватели от Полша, Русия, Беларус и Украйна – споделя Юрий Спиридович, организатор на пленера. – Основните причини да изберем музея и вашия район са няколко. На нас много ни харесва гостоприемството на габровци, тяхната доброжелателност, възможността да нарисуваме картини с обекти от традиционната българска възрожденска архитектура, но и забележителните народни майстори по време на тяхната работа. Това не може да се види на много места по света.

Наред с това местоположението на музея и неговият хотел „Странноприемница”, в който сме отседнали, дава възможност да посетим Соколския манастир, автентичните улички на Трявна и архитектурния резерват „Боженци”, където също рисуваме. За нас бе полезно, че успяхме да се срещнем с председателя на Съюза на художниците в Габрово Евгени Недев и да посетим ХГ „Христо Цокев”. Надяваме се че е възможно да имаме в бъдеще общи творчески проекти.”