Хорът на Беларуската държавна академия от Могильов – в Габрово за Празника на духовната музика

Хорът на Беларуската държавна академия от Могильов в Габрово

Хорът на Беларуската държавна академия от Могильов в Габрово. Снимка: Община Габрово

Хорът на студентите от Могильовския филиал на Държавната музикална академия в Беларус ще гостува на габровци в рамките на Международния фестивал на духовната музика (повече за фестивала прочетете тук).

Дамската формация ще се представи и в двете концертни вечери в Храм „Света Троица“ и Художествена галерия „Христо Цокев“, съобщиха от Община Габрово. Диригент на хора е известната Ирина Пекарская. Магистър на изкуствата от Беларуската държавна консерватория, Пекарская е и доцент по специалността „Изкуство“ като води изключително активна научна работа и е автор е на редица статии. За работата си в Могильовската академия е носител на Почетна грамота, Грамота от Министерството на образованието на Беларус за „голям принос в съхранението и развитието на славянското културно наследство“, както и носител на специалната премия „Достижение“ в графа „Култура“ на Могильов и медал „СВ.Св. Кирил и Методий“ на Славянския фонд на Русия.

От създаването си, през 1990 г., хорът обединява студенти от различни специалности – дирижиране, фортепиано, струнни, духови, ударни и народни инструменти. Притежава богат репертоар с разнообразна тематика – съчинения на композитори от чужбина, руски класици, съвременни автори, белоруска музика, обработени народни песни.

Ето и някои от наградите на могильовския хор:

2000 г. – Гран-при от фестивала за студентско художествено творчество „Студенческая весна-2000“;

2005 г. – Лауреат I степен на Международния фестивал за духовна музика «Магутны Божа» (Беларус, Могильов);

2011 г. – I място в Международния фестивал „Гайнувски дни на църковната музика“ (Полша) в категорията „академичен хор“, а диригента Пекарская е наградена с Диплом за индивидуална награда;

2012 г. – Гран-при от Международния фестивал за духовна музика «Магутны Божа» (Беларус, Могильов);

2013 г. – Гран-при от IV Международен фестивал за духовна музика «Хрустальная часовня» (Русия, Москва).

2014 г. –  Гран-при от V Юбилеен международен фестивал за духовна музика «Хрустальная часовня» (Русия, Москва);

2014 г. –  Гран-при, Диплом Лауреат I степен и Специален диплом от XIII Международен фестивал-конкурс на националните хорови колективи и вокални ансамбли „Москва – город мира“.

През ноември 2014 година хорът представи Република Беларус на I Международен хоров конгрес в Московската консерватория  „П.И.Чайковски“, изпълнявайки солов концерт в Голямата зала на Московската консерватория, участвайки и в заключителната церемония с всички водещи хорови колективи и оркесатри от Русия.

Нееднократно е получавал награди от специалния фонд на президента на Беларус за поддържане на талантливи младежи. През 2011, 2013 и 2014 г. са присъдени поощрителни премии, а през 2012 г. – награда е носител на званието „Дипломант на фонда“.